IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото – по труден път и през 2012 година

Бъдещето на еврозоната изглежда далеч по-сигурно, отколкото преди месец-два, но това не значи, че натискът върху единната валута ще отслабне

11:00 | 01.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Еврото – по труден път и през 2012 година

2011 година беше най-драматичната за еврото от създаването на единната валута. Държави като Ирландия, Португалия и Гърция бяха спасени, след като пазарите ги стиснаха в здрава хватка, а две от най-силните икономики в Европа – Италия и Испания стигнаха на косъм от искането на спасителни кредити и се наложи да сменят правителствата си.

Спекулациите, че валутният съюз няма да успее да оцелее станаха ежедневие. Преди едва една година подобни сценарии можеха да се определят като невероятни и почти фантастични, се казва в анализ на CNBC.

На този етап бъдещето на еврозоната изглежда далеч по-сигурно, но експертите очакват през следващата година еврото да поевтинее срещу долара.

„Проблемите на еврото ще се проявят най-ясно в курса срещу щатския долар“, коментира Саймън Дерик, главен валутен стратег в BNY Mellon. “Очаквах, че дъното ще бъде ударено до края на 2011 година, но сега това изглежда оптимистично“, посочва той.

Очакванията на Дерик са, че в края на 2012 година едно евро ще се разменя за около 1,20 долара.

През 2011 година двойката евро/долар се движеше в границите 1,2950-1,4250 долара за евро. В края на 2010 година двете валути се търгуваха при 1,3385 EUR/USD.

Политиците в Европа дадоха зелена светлина за спасяването на три от страните от периферията на еврозоната, а Европейската централна банка отпусна безпрецедентни тригодишни кредити на банките в размер на 489 млрд. евро при 1 процент лихва.

На този етап пазарите обаче не изглеждат удовлетворени от предложените решения и перспективите пред еврозоната. Това вероятно ще продължи да натежава на единната валута през следващата година.

„Рисковете за някои от страните в еврозоната през 2012 година ще се задълбочат, а с това ще нарасне търсенето на долари“, посочват анализаторите на UBS в писмо до своите клиенти.

„Политическият календар в САЩ може да поднесе някои изненади, но това са така наречените 'известни неизвестни', с които пазарът би се чувствал по-комфортно, отколкото с проблемите на еврозоната“, пишат от UBS.

Последна актуализация: 17:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Никак не ме учудва - коментарите идващи от островната страна са крайно тенденциозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Защо ли в Европа чакат почти катастрофа, а у накс - успех след успех и победа след победаЧетете:- Файненшъл таймс: Икономистите очакват мрачна година 03 януари 2012 | 09:16 | Агенция "Фокус"Начало / Европейски съюзЛондон. 2012 година ще си съперничи с 2009 година по икономическа слабост като производството е ударено от продължаващата дългова криза в еврозоната. Това смятат редица водещи икономисти, взели участие в изследване на вестник Файненшъл таймс.Проучването е проведено сред 83 икономисти, включително 11 бивши членове на комисията по монетарна политика на Националната банка на Англия. Три пъти повече са респодентите , които смятат, че икономическата ситуация ще се влоши през 2012 година в сравнение с тези, които очакват нещата да се подобрят. Почти всички смятат, че перспективите пред Великобритания ще бъдат много по-лоши, ако еврото рухне. 43 от икономистите смятат, че разпадането на еврото ще бъде избегнато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Ясно е, че в един момент прасетата ще отхвърлят еврото и ще откажат да плащат дълговете си. Те просто нямат друг изход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Навремето гърците банкрутираха Троя с троянския кон, сега ще банрутират ЕС с еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Еврото го чака такава обезценка , че почти никой не може да си я представи.Тази година ЕЦБ ще натвори невероятни глупости , също като заема за банките за да купували ДЦК. Кой *** ще се яви купувач на пазарна цена да купува от маркета след като знае че цената е определена след като продавача на стоката предния ден се е явил предрешен като купувач и си е купувал стоката сам на тази цена.Хубавата част е че наближава момента в който хората ще потропат на вратите на банките и ще си поискат спестяванията , а те ще трябва да им ги изплатят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
абе как си ги пишат тези стойности на движението на еврото за годината????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ебльо Еблев
преди 12 години
********През 2011 година двойката евро/долар се движеше в границите 1,2950-1,4250 долара за евро. ********Много груба грешка - евро/долар се движеше в границите 1,2875-1,4939Трябва да се поправи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още