IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото завърши петъчната сесия с ръст, но перспективите остават неясни

От известно време паниката около ситуацията в Гърция и Италия намаля значително, което за момента оставя съдбата на единната валута основно в ръцете на ЕЦБ

12:37 | 12.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото завърши петъчната сесия с ръст, но перспективите остават неясни

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото успя да завърши петъчната сесия на положителна територия спрямо щатския долар, но въпреки това затвори в непосредствена близост до нивата, на които стартира седмицата. Липсата на увереност у пазарните участници след срещата на лидерите на държавите от Европейския съюз и заседанието на Европейската централна банка в края на периода оставят перспективите пред единната валута все още неясни, а начинът, по който започна днешната сесия показва неувереност сред трейдърите, че е намерено решение за дълговата криза.

Постигнатата договореност за създаване на нови договори, които да налагат автоматични санкции на държави, надминаващи заложените граници на бюджетния дефицит са стъпка в положителна посока в борбата с кризата, но отсъствието на по-конкретни параметри все още не е в състояние да даде нужния оптимизъм на инвеститорите. Наред с това несъгласието на Великобритания да се присъедини към т. нар. „фискален съюз” създава и законови пречки пред одобряване на новите пактове, тъй като за промяна на съществуващите в момента договори за ЕС е необходимо съгласие на всички 27 държави-членки.

Дори да влязат в сила обаче новите разпоредби са насочени към решаване на проблемите на Европейския съюз в бъдещ период. Освен това трябва да отбележим, че не се посочват конкретни действия, които да бъдат предприети за борба с текущата криза. Въпреки заделените допълнителни 200 милиарда долара за Международния валутен фонд не е сигурно дали тези средства ще бъдат достатъчни, ако се наложи отпускането на помощ за големите икономики в региона като Италия и Испания например.

Реакцията на пазарите по отношение на събитията от миналата седмица предстои да стане ясна през следващите седмици. Факт е, че от известно време паниката около ситуацията в Гърция и Италия намаля значително, което за момента оставя съдбата на единната валута основно в ръцете на Европейската централна банка.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3340; High – 1.3433; Low – 1.3281; Close – 1.3384

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:52 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още