IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвените решения в Европа ще бъдат днес във фокуса на валутните пазари

Очакванията от поредната среща на лидерите на държавите от ЕС отново ще дадат своето отражение върху новинарския поток и настроенията на инвеститорите

11:27 | 08.12.11 г.
Лихвените решения в Европа ще бъдат днес във фокуса на валутните пазари

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Началото  на днешната сесия беше белязано от спокойна търговия при повечето от основните валутни кросове, но липсата на ясна посока до момента е логична предвид наличието на няколко особено важни събития в календара по-късно през деня.

Поредната среща на европейските лидери по повод  дълговата криза в eврозоната отново е съпроводена с голяма доза надежда за окончателно разрешение на проблемите на някои страни-членки от региона или поне оповестяването на по-конкретен план за борба с кризата.

Една от най-обсъжданите възможностите за изход от сегашната ситуация е увеличаване правомощията на Европейската централна банка да изкупува държавни облигации на най-силно засегнатите от дългови проблеми държави и по-специално Италия и Испания, при които влошаване на финансовото състояние би имало силно негативен ефект върху икономиките на останалите страни в региона.

Друга вероятност е свързана с налагането на по-строги правила за държави, които не спазват действащите и в момента изисквания за размера на държавния дълг и бюджетния дефицит, стоящи в основата на някои от договорите за Европейския съюз.

Имайки предвид липсата на широк консенсус сред европейските лидери през последните месеци обаче, възможността за провал на започващата днес среща остава особено висока.

Изключвайки заседанието на представителите  на държавите-членки, значително влияние върху основните кросове и по-специално тези с участието на британския паунд и еврото ще окажат срещите на двете водещи европейски централни банки.

Изненади по отношение на заседанието на монетарната институция във Великобритания не се очакват, но за сметка на това прогнозите сочат ново понижение на лихвите от страна на Европейската централна банка до 1 процент.

По този начин лихвеният диференциал между еврото и долара ще намалее още повече и единната валута най-вероятно ще остане под натиск спрямо основния си конкурент на форекс пазара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3402; High – 1.3453; Low – 1.3350; Close – 1.3411

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:28 | 08.12.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още