IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Срещите на две централни банки белязаха изминалата валутна сесия

Ефектът за валутите на Австралия и Канада обаче бе коренно противоположен заради различните решения на институциите за лихвените проценти

11:20 | 07.12.11 г.
Срещите на две централни банки белязаха изминалата валутна сесия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Икономическият  календар през отминалата сесия беше изпълнен с редица новини от водещите икономики, но с най-голямо влияние върху валутния пазар бяха срещите на Австралийската и Канадската централна банка.

Въздействието им върху съответните валути обаче беше коренно различно предвид факта, че монетарната институция на Австралия понижи отново основната си лихва, а цената на заемния ресурс в Канада беше оставена непроменена.

Свалянето на лихвите с 25 базисни пункта за втори пореден месец от страна на Австралийската централна банка беше очаквано от повечето пазарни участници предвид нарастващите опасения за забавяне на световната икономика през следващата година вследствие от дълговата криза в eврозоната. Въпреки това последващите коментари за евентуални нови редукции през следващите месеци бяха в основата на поевтиняването на местния долар спрямо основните му конкуренти на пазара.

Спадът на австралийската валута обаче успя да намери подкрепа още в началото на днешната сесия, след като данните за ръста на брутния  вътрешен продукт в страната за третото  тримесечие показаха значително по-добри  от очакваните стойности. Показателят нарасна с цели 2,5% на годишна база на фона на прогнозите за покачване с 1,9%, което веднага потуши спекулациите за поредно сваляне на лихвите още през януари.

Въпреки това не трябва да забравяме, че влошаването на ситуацията в Европа стана факт през следващия тримесечен период и затова от особено влияние върху водената от централната банка политика ще бъдат именно данните за ръста на БВП към края на годината.

Коренно различен ефект върху канадския  долар имаше заседанието на местната централна банка, на която основният лихвен процент беше оставен без промяна на ниво от 1%.

Освен това в последващите коментари на ръководителите на институцията присъстваха предимно положителни прогнози за състоянието на канадската икономика въпреки опасенията за нейното забавяне през следващата година.

Важно послание за търгуващите с местната валута са и намеренията лихвите да не бъдат сваляни на този етап на фона на по-либералната монетарна политика, която водят други водещи централни банки през последните месеци.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3400; High – 1.3427; Low – 1.3332; Close – 1.3400

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:20 | 07.12.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още