IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесени данни от САЩ и Европа пресякоха позитивните настроения на валутния пазар

Повечето от основните двойки се върнаха към нивата от началото на сесията при волатилна търговия

12:25 | 30.11.11 г.
Смесени данни от САЩ и Европа пресякоха позитивните настроения на валутния пазар

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Отминалата  сесия на валутния пазар беше поредната, в която настроенията на пазарните участници претърпяха коренна промяна в рамките на едва няколко часа. След като началото на търговията беше белязано от ръст на по-високодоходните валути вследствие от инерцията от понеделник, в края на деня много от основните кросове се върнаха към нивата, на които стартираха сесията.

Считаният за катализатор на вчерашната търговия индикатор за потребителското доверие  в САЩ действително даде краткосрочен импулс на рисковите активи, след като стойностите му за ноември изненадаха дори и най-смелите прогнози и отчетоха най-силното си покачване от 2003 година насам.

Според статистиката оптимизмът сред населението се е качил с цели 15 пункта само в рамките на един месец, което надмина драстично предварителните очаквания. От гледна точка на възстановяването на американската икономика пък подобен ръст е силно позитивен, тъй като потребителските разходи съставляват по-голямата част от брутния вътрешен продукт на САЩ.

При липсата  на други новини по време на вчерашната сесия най-вероятно щяхме да станем свидетели на продължение на позитивните настроения на пазара, но както често се случва през последните месеци, дълговата криза в еврозоната отново попадна във фокуса на инвеститорите.

Третата по големина икономика на континента – Италия – успя да пласира облигации с различни падежи, но при лихви над 7 процента, които се приемат като застрашаващи платежоспособността на страната.

Освен това влияние върху търговията оказаха  и спекулациите, че размерът на Европейския  фонд за финансова стабилност (EFSF) ще бъде увеличен до много по-малко от очакваните 1 трилион евро и тези средства няма да бъдат достатъчни при повишаване на задлъжнялостта на страните-членки от региона. Това за пореден път показва колко чувствителни по отношение на всякакви новини от еврозоната са пазарните участници.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3319; High – 1.3442; Low – 1.3285; Close – 1.3315

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:59 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още