IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото продължи спада си до ново няколкоседмично дъно

При нарастващите опасения за европейската дългова криза се наблюдава силно отдръпване от всякакви европейски активи

11:51 | 28.11.11 г.
Еврото продължи спада си до ново няколкоседмично дъно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В края на миналата седмица еврото достигна най-ниската си стойност спрямо щатския  долар за последните близо два месеца на фона на продължаващите опасения за икономиките в еврозоната.

Новините, че рейтинговите агенции Fitch и Standard & Poor’s са понижили оценките си за Португалия и Белгия, както и разочароващият изход от аукциона за 10-годишни германски държавни облигации само засилиха спекулациите, че дълговата криза в региона е на път да се задълбочи.

След неуспелите досегашни опити на лидерите на водещите икономики от еврозоната да успокоят пазарите все повече се говори за общи еврооблигации, издадени съвместно от няколко страни-членки.

Дори да се стигне до подобно решение обаче, въпросът е дали тези книжа ще бъдат гарантирани от всички държави, приели еврото за своя официална валута или само от най-силните икономики в региона.

В тази връзка от особено значение за нивото на волатилност през тази седмица ще бъде срещата на финансовите министри от еврозоната, която започва във вторник и на която се очаква разясняване на допълнителни мерки за борба с дълговата криза.

От значение за движенията в краткосрочен план ще бъдат и търговете на държавни облигации на страни като Франция, Испания, Италия и Белгия в предстоящите няколко сесии, от които най-добре ще стане ясно как пазарните участници оценяват действията на институциите в Европа през последните месеци.

За момента очакванията относно аукционите не са особено оптимистични, особено след като дори Германия успя да пласира значително по-малко ценни книжа от желаното през миналата седмица.

Подобни действия от страна на инвеститорите показват, че в действителност в момента се наблюдава силно отдръпване от всякакви финансови активи от Европа, което може да се види също така на графиките на основните борсови индекси в региона и в повечето кросове на еврото.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3346; High – 1.3351; Low – 1.3211; Close – 1.3237

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:13 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още