IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Паундът се срина след обещания за нова ликвидна програма

При липсата на значими новини в календара за деня натискът върху стерлинга дойде от страна на министър-председателя на страната Дейвид Камерън

11:21 | 22.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Паундът се срина след обещания за нова ликвидна програма

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В първата сесия за новата седмица осезаемите движения на валутния пазар бяха свързани основно с британския паунд, който поевтиня драстично по отношение на основните си конкуренти.

При липсата на значими новини в календара за деня натискът върху стерлинга дойде от страна на министър-председателя на страната Дейвид Камерън, който по време на своя пресконференция обеща осигуряването на нова 'масивна' ликвидна програма за съживяване на икономиката.

Опасностите от негативно влияние на дълговата криза в eврозоната върху Великобритания, както и по-трудният достъп до кредити от страна на компаниите на Острова, са в основата на решението за осигуряване на допълнителни финансови стимули.

Наскоро Английската централна банка понижи прогнозите си за брутния вътрешен продукт за първото полугодие на 2012 година, а в същото време безработицата достигна 15-годишен връх от 8,3 процента – фактори, които ще доведат до забавяне на икономическия растеж във Великобритания.

Част от стимулите за икономиката включват и програма за стимулиране на жилищния сектор на стойност 400 милиарда паунда, която цели по-бързото възстановяване на тази сфера.

Допълнителни подробности за намеренията на правителството предстои да бъдат обявени, но за пазарните участници осигуряването на още средства означава само едно – че основният лихвен процент във Великобритания ще остане на текущото си ниво от 0,50, а в условия на висок риск апетит паундът ще бъде слабо търсен в сравнение с други парични единици.

До края на настоящата седмица волатилността в кросовете на стерлинга най-вероятно ще продължи да бъде висока, тъй като предстои обявяването на доклада от последната среща на Английската централна банка, както и данните за брутния вътрешен продукт на страната за третото тримесечие.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3508; High – 1.3540; Low – 1.3429; Close – 1.3488


След неуспешния опит за пробив на 1.3421 това ниво остава като първа цел пред евро/долар за днес, а при неговото преодоляване ще последва тест на 1.3345 и 1.3241.

Критично ниво с оглед на низходящия тренд е 1.3811, а съпротиви преди това представляват 1.3540 и 1.3614.

GBP/USD
Open – 1.5785; High – 1.5797; Low – 1.5611; Close – 1.5641

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:21 | 22.11.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още