IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейската дългова криза определя настроенията на валутните пазари

Оскъпяването на облигационните заеми за Испания, Италия и Франция може да доведе до нова рецесия в региона, предупредиха Fitch и Английската централна банка

12:24 | 17.11.11 г.
Европейската дългова криза определя настроенията на валутните пазари

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Въпреки че за никого вече не е тайна, че европейските икономики са поставени пред значителен риск вследствие от дълговите проблеми на някои страни от континента, в дни като вчерашния песимистичните новини за състоянието на региона доказват, че могат да повлияят в голяма степен върху представянето на финансовите пазари и настроенията на пазарните участници.

На фона на няколко първостепенни данни в икономическия календар, сред които индексите на потребителските цени в еврозоната и САЩ, придружени от информация за състоянието на пазара на труда във Великобритания, основните движещи сили отново бяха свързани с дълговата криза.

Най-проблемната държава-членка на еврозоната Гърция получи моментна глътка въздух от инвеститорите, след като новият премиер на страната и бивш вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос получи вот на доверие, за да продължи да прокарва започнатите от предишните управляващи мерки за финансова стабилност на страната.

Следващото изпитание пред правителството обаче е одобряването на бюджета за 2012 година, в който се очаква да присъстват значителни съкращения на държавните разходи, в това число увеличаване на някои данъци и намаляване на персонала в публичната администрация с около 30 хиляди души.

Одобрението на тези мерки на местно ниво във възможно най-кратки срокове е от особено  значение с оглед получаването на следващите траншове от финансовата помощ, отпусната от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

В началото на месеца плащанията към Гърция бяха спрени временно, след като предишният премиер на страната поиска референдум заради приетата в края на октомври нова помощ и въпреки последващото оттегляне на тези намерения финансовите пазари продължават да бъдат неуверени в крайния изход от дълговите проблеми на южната ни съседка.

Допълнително  влошаване на ситуацията в Европа и особено по отношение на страни като Италия, Испания и Франция най-вероятно ще има негативен ефект и върху останалите световни икономики – нещо, за което вчера предупредиха представители на рейтинговата агенция Fitch и председателят на Английската централна банка Мървин Кинг.

Според тях оскъпяването на облигационните заеми, които в момента получават от пазарите въпросните три държави, може да доведе до нова рецесия в региона, която почти сигурно ще се прехвърли към Великобритания и САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3539; High – 1.3556; Low – 1.3428; Close – 1.3461

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:20 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още