IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото получи тежък удар от пазара на италиански ДЦК

Техническият и фундаменталният анализ работеха ясно в полза на американския долар през изминалата сесия

11:46 | 15.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото получи тежък удар от пазара на италиански ДЦК

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Техническият и фундаменталният анализ работеха ясно в полза на американския долар през изминалата сесия. Щатската валута доминираше в основните си кросове на фона на политическите размествания в Европа и все още несигурната икономическа обстановка в региона.

Загубата на интерес към рисковите активи, и в частност към еврото, бе провокирана от проведения вчера аукцион на петгодишни италиански държавни облигации, чиято доходност скочи до нивата от 1997 г.

Сигналът за по-висок риск пред Италия, който донесе пазарът на ДЦК, бе допълнен и от негативната прогноза на Morgan Stanley за финансовата стсабилност на Стария континент. От финансовата институция прогнозираха, че част от големите европейски банки ще изпитат остра нужда от допълнително финансиране, за да посрещнат новите капиталови изисквания.

Двойката EUR/USD се потопи с близо 1% в понеделник и приключи сесията в стойностите около 1,36. Това бе изненадващ обрат за единната валута, която стартира седмицата с нови ръстове и дори проби за кратко съпротивата на 1,38 по време на азиатската сесия вчера.

Първоначалната подкрепа, която еврото получи от гаранциите за стабилност на новите политически лидери в Италия и Гърция, не издържа на натиска.

Припомняме, че в опит да се помогне на Италия да преодолее кризата президентът Джорджо Наполитано ангажира бившия европейски комисар Марио Монти със задачата да сформира ново правителство на Апенините.

В същото време Гърция сформира правителство на националното единство, а премиерският пост бе поверен на Лукас Пападимос срещу гаранции за осъществяване на пакет от непопулярни мерки и драстично свиване на държавните разходи.

Въпреки че търсенето на италиански ДЦК бе по-високо вчера, лихвата по петгодишните бондове на обща стойност 3 милиарда евро скочи до рекордните 6,29%.

Само преди месец постигнатата средна доходност от продажбата на облигации със същия падеж бе 5,32%. Офертите купува вчера надхвърлиха 1,47 пъти предложеното количество облигации, а през октомври съотношението бе едва 1,34 в полза на купувачите.

По-скъпата цена, която Рим плаща за финансиране, бе приета остро от пазарните участници заради рисковете от по-бавно излизане от кризата.

Morgan Stanley алармира вчера, че европейските банки имат нужда от 2,5 трилиона евро, за да отговорят на новите изисквания за 9% капиталова адекватност. Слабото място е Източна Европа, където клоновете на много от големите банки имат по-малко депозити, отколкото отпуснати кредити.

От Morgan Stanley смятат, че трезорите ще успеят да набавят допълнителния капитал, но за сметка на малките и средните предприятия от Източна Европа, които ще имат трудности при взимането на кредити.

Икономическият календар от днес ще предложи прогнозните данни за брутния вътрешен продукт на еврозоната за третото тримесечие, както и стойностите за продажбите на дребно в САЩ през октомври.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3744; High – 1.3811; Low – 1.3590; Close – 1.3632

Екстремният мечи натиск от изминалия ден потопи двойката до 1.3570 тази сутрин. Връщането на евровия импулс е силно ограничено от липсата на импулс при RSI индикатора.

Въпреки че днешният борсов ден може да предложи известна корекция нагоре, дългосрочният тренд е в полза на долара, което означава, че можем да търсим входове единствено в посока надолу.

GBP/USD
Open – 1.5933; High – 1.6091; Low – 1.5879; Close – 1.5907
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:19 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още