IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът реагира слабо на данните за заетостта в САЩ

Очакванията за развитието на събитията в Гърция ще определят днешната търговия

11:13 | 07.11.11 г.
Доларът реагира слабо на данните за заетостта в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Очакваните  с особен интерес данни за заетостта  в неселскостопанския сектор в САЩ този път не успяха да повлияят значително върху представянето на основните валутни двойки.

Въпреки че в минутите след обявяването на новините волатилността в най-ликвидните кросове се увеличи сериозно, в крайна сметка повечето от тях затвориха в близост до нивата, на които стартираха петъчната сесия. Причините за липсата на по-силни движения от една страна беше съвсем слабото разминаване между реалните и прогнозните стойности, а от друга – очакванията около вота на доверие в Гърция.

Макар че бяха двойно по-малко, отколкото през септември, добавените нови 80 хиляди работни места в неселскостопанския сектор през отминалия месец се разминаха само с 15 с предполагаемите данни, а в допълнение към това нивото на безработица се понижи с 0.1 процент до 9 процента.

Далеч по-голям се очакваше да бъде ефектът върху финансовите пазари след гласуването на вота на доверие в южната ни съседка. Приключването на дебата след затваряне на сесията в петък обаче не повлия значително върху финансовите пазари, а решението за сформиране на ново коалиционно правителство под натиска на европейските лидери беше прието по-скоро положително от страна на пазарните участници.

Очакванията са, че премиерът Папандреу ще подаде оставка, а новите управляващи ще успеят да продължат мерките за намаляване на бюджетните разходи, започнати от сегашната изпълнителна власт. По-ясна представа за възприемането на тези новини от страна на пазарите обаче, ще добием по-късно през днешната европейска и след това американска борсова сесия.

Въпреки първоначалните положителни реакции около новото правителство не трябва да се забравя, че то също ще бъде подложено на значителен натиск както от страна на останалите членки на еврозоната, така и от нарастващото вътрешно недоволство заради ограниченията, на които Гърция трябва да се подложи в следващите години.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3822; High – 1.3869; Low – 1.3710; Close – 1.3788

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още