IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки понижената лихва, еврото не изгуби позиции

Дори при сегашното ниво на лихвите единната валута остава в групата на носещите по-висока доходност и предизвиква търсене

10:45 | 04.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Въпреки понижената лихва, еврото не изгуби позиции

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Мандатът на новия президент на Европейската централна банка – Марио Драги, започна повече от запомнящо се, след като още по време на първото му заседание като председател на институцията станахме свидетели на изненадващо понижение на основния лихвен процент с 25 базисни пункта.

Въпреки че от няколко месеца насам, когато дълговата криза в региона започна да се изостря, се заговори за евентуално сваляне на цената на заемния ресурс, то много малко бяха пазарните участници, които очакваха, че това ще се случи именно вчера.

Според Драги редукцията на лихвите за момента е по-удачен инструмент, отколкото ново изкупуване на държавни облигации от страна на ЕЦБ, а в допълнение на това президентът на монетарната институция остави вратата отворена за нови понижения през следващите месеци, ако проблемите в еврозоната продължат.

Макар че поевтиня значително спрямо основните си конкуренти в минутите след обявяването на новината, еврото успя да се възстанови до края на сесията, като дори затвори на положителна територия по отношение на част от останалите валути, подпомогнато от ръста на щатските борсови индекси.

Това развитие на търговията показва само едно – дори при сегашното ниво на лихвите единната валута остава в групата на носещите по-висока доходност парични единици и е по-вероятно търсенето й да продължи да бъде високо в условия на засилен риск апетит сред пазарните участници.

През днешната сесия значително влияние върху движенията на валутния пазар ще окаже най-следеният макроикономически индикатор, а именно – заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ (non-farm payrolls). След добрите данни за пазара на труда в сряда, измерени от института ADP, очакванията са свързани с позитивни стойности и днес, което при липса на изненади до края на сесията ще допринесе за запазване на вчерашния оптимизъм.

На свой ред нивото на безработица най-вероятно ще се запази непроменено на 9,1%, но дори председателят на Федералния резерв Бен Бернанке намекна, че не очаква спад под 8 процента в рамките на следващите няколко години.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3746; High – 1.3854; Low – 1.3655; Close – 1.3822

Задържането под 1.3870 създава предпоставки за продължаване на низходящото движение, чиито близки цели са 1.3659 и 1.3607.

Едва при пробив на 1.3870 можем да очакваме по-сериозно покачване към 1.4053 и 1.4246.

GBP/USD
Open – 1.5947; High – 1.6061; Low – 1.5875; Close – 1.6038

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още