IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глътка въздух за еврото въпреки нарастващите опасения от референдума в Гърция

На фона на събитията от последните няколко дни обаче изглежда по-вероятно вчерашното движение да е по-скоро корекция на низходящия импулс при единната валута

11:28 | 03.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Глътка въздух за еврото въпреки нарастващите опасения от референдума в Гърция

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото успя да прекъсне за кратко негативната си серия от края на миналата и началото на тази седмица, с което се отлепи от 3-седмичното си дъно спрямо щатския долар. На фона на събитията от последните няколко дни обаче изглежда по-вероятно вчерашното движение да е по-скоро корекция на низходящия импулс при единната валута, тъй като все повече се засилват опасенията, свързани с последствията върху финансовите пазари от референдума в Гърция за новия пакет стимули за страната.

По време на извънредна среща снощи между ръководителите на водещите европейски държави и премиера на южната ни съседка стана ясно, че всички последващи траншове за Гърция ще бъдат замразени, докато не станат ясни резултатите от гласуването в началото на декември.

Това на практика поставя под много сериозно изпитание държавните финанси на страната, тъй като някои анализатори изчисляват, че съвсем скоро тя няма да разполага с парични средства дори за изплащане на заплати на служители от публичния сектор.

По-голямата заплаха за южната ни съседка обаче идва от провал на вота, което се счита за много вероятно, а това според европейските лидери ще означава отказ на страната от еврозоната и реален неин фалит.

На свой ред невъзможност на Гърция да обслужва заемите си ще я направи непривлекателна за бъдещите кредитори, а връщане към драхмата най-вероятно ще доведе до висока инфлация, оттам и до силен спад на икономическата активност.

Въпреки че Гърция представлява съвсем малка част от брутния вътрешен продукт на еврозоната, то евентуалното й излизане от валутния съюз ще доведе до непосредствени сътресения на финансовите пазари, което ще се отрази неблагоприятно и върху останалите развити икономики.

За подобна заплаха спомена и председателят на Федералния резерв на САЩ по време на вчерашното редовно заседание на американската централна банка. Според Бен Бернанке ръстът на икономическата активност ще бъде далеч по-бавен от очакванията, като предвид настоящата ситуация безработицата ще остане около текущите си нива и през следващите месеци.

Въпреки последните добри данни за брутния вътрешен продукт на страната задълбочаването на дълговата криза в Европа несъмнено ще има отрицателен ефект и отвъд Атлантическия океан, което може да даде основание на ръководителите на Фед да предложат нова програма за увеличаване на ликвидността.

Предвид факта, че един от членовете на Комисията по отворените пазари се е застъпил в полза на подобна мярка по време на вчерашната среща, спекулациите по темата ще продължат да се засилват.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3703; High – 1.3827; Low – 1.3636; Close – 1.3746

Въпреки вчерашната корекция импулсът при еврото остава низходящ в интрадневен план, като първа цел спрямо текущите нива е 1.3607. При неин пробив ще последва тест на 1.3564 и 1.3345.

Прекъсване на спада ще наблюдаваме след завръщане над 1.3870.

GBP/USD
Open – 1.5947; High – 1.6047; Low – 1.5915; Close – 1.5947

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:57 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още