IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искането за референдум в Гърция намали риск апетита на валутните пазари

Очаква се предизвиканата от този ход висока волатилност да се отрази положително на смятаните за сигурни убежища американски долар и японска йена

11:25 | 02.11.11 г.
Искането за референдум в Гърция намали риск апетита на валутните пазари

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Втората сесия за миналата седмица премина  аналогично на начина, по който приключи търговията в петък, а именно – със силен спад на риск апетита, отразил се в разпродажби на акции, стоки и високодоходни валути.

И докато движението от края на миналата седмица можеше да се приеме по-скоро като корекция на възходящия тренд от последните седмици, то случилото се на пазарите вчера беше вследствие от изненадващото решение на гръцкото правителство да подложи на референдум спасителния план за страната, гласуван дни по-рано.

Веднага обаче се появиха съмнения дали изходът от вота ще бъде положителен, а оттам се поставя на карта и бъдещето на Гърция, която при сегашното си ниво на задлъжнялост не е в състояние да обслужва дълговете си.

Допълнително затруднение на ситуацията може да дойде от забавянето на резултатите от референдума, което ще попречи на страната да получи следващите траншове от Международния валутен фонд и Европейския съюз.

С неочакваното искане за народно гласуване гръцкото правителство застраши в голяма степен стабилността на финансовите пазари след позитивната вълна от началото на месец октомври, тъй като може да се окаже, че досегашните опити на европейските лидери да спасят страната от фалит са били напразни.

Със сигурност следващите няколко седмици ще продължат да носят висока волатилност и несигурност на пазарите, което е по-вероятно да се отрази положително на считаните за сигурни валути като щатския долар и японската йена.

Освен новините около Гърция, голямо влияние  върху търговията през днешната сесия ще окаже и срещата на Федералния резерв на САЩ, на която ще бъде обсъдено нивото на основния лихвен процент и бъдещите мерки, които би предприела централната банка в борбата ѝ с високата безработица и по-слабия от очакванията икономически растеж.

Специално по отношение на нивото на заемния ресурс не се очаква промяна спрямо сегашното рекордно дъно от 0,25 процента, но все по-големи са спекулациите, че Фед ще прибегне до нова ликвидна програма, след като първите две такива не дадоха желания резултат. 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3858; High – 1.3870; Low – 1.3607; Close – 1.3701

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:36 | 02.11.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още