IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийският долар поевтиня след понижаването на основната лихва в страната

Участниците на пазара очакват допълнителни понижения с висока степен на вероятност

11:55 | 01.11.11 г.
Австралийският долар поевтиня след понижаването на основната лихва в страната

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Австралийският долар стартира новата сесия със силен спад спрямо главните си конкуренти, след като местната централна банка понижи основния си лихвен процент за първи път от април 2009 година насам.

Въпреки че решението за сваляне на цената на заемния ресурс с 25 базисни пункта беше очаквано от мнозина икономисти и анализатори, действието само по себе си беше достатъчно, за да окаже натиск върху местната валута, която дори в момента остава най-високодоходната измежду паричните единици на водещите икономики със своята основна лихва от 4,5%.

В основата на решението за по-либерална монетарна  среда е утихването на инфлацията през последните месеци, както и забавянето на икономическия растеж вследствие от дълговата криза в еврозоната, която оказва известно негативно влияние върху пазарите в глобален мащаб.

Последните данни от Австралия през миналата седмица показаха, че общото ценово равнище е паднало до най-ниската си стойност за последните 14 години, което позволява поддържането на по-ниски лихви с цел да се стимулира икономическата активност.

Макар че в последващото изявление на президента на банката Глен Стивънс отсъстваха конкретни коментари, свързани с нова редукция на лихвения процент, то за момента възможността за още едно подобно действие се оценява доста високо от страна на пазарните участници.

В голяма степен бъдещите мерки от страна на австралийската централна банка ще зависят от представянето на Китай, който е основният търговски партньор на страната главно в търговията с метали и енергийни суровини. За момента втората по големина световна икономика се движи с много добри темпове, но евентуално нейно забавяне ще се отрази негативно върху Австралия, а оттам и върху местния долар. 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.4137; High – 1.4171; Low – 1.3828; Close – 1.3858

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:15 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още