IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената рязко надолу след намесата на Япония на валутния пазар

Това е трета интервенция за годината на японското министерство на финансите, но историята показва, че курсът на йената спрямо долара се влияе в много по-голяма степен от действията на участниците на пазара

11:16 | 31.10.11 г.
Йената рязко надолу след намесата на Япония на валутния пазар

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Първата сесия за новата седмица стартира с нова интервенция на валутния пазар от страна на министерството на финансите на Япония, която "потопи" йената с 400 пипса под достигнатата преди това нова рекордно висока стойност спрямо щатския долар. Регистрирането на нови върхове в пет от последните седем сесии накараха правителството на страната да се намеси за трети път през тази година, въпреки че разпродажбата на йени премина без помощта на централната банка.

Имайки  предвид, че голяма част от брутния  вътрешен продукт на страната се формира  от износа, който е ориентиран предимно към САЩ, то е логично да се приеме, че рекордно високите стойности на японската валута спрямо долара затрудняват експорта на стоки и продукция към основния ѝ търговски партньор. Оттам е обяснимо и подобно действие от страна на финансовото министерство.

Съвсем  друг е въпросът обаче доколко тази интервенция ще даде желания резултат, след като историята през последните години показва, че действията на пазарните участници имат много по-голям ефект върху курса на долар/йена, отколкото предприеманите от японската централна банка или правителството мерки.

Поне за момента по-вероятният сценарий е тези изкуствено създадени по-високи нива да бъдат използвани като добра възможност за откриване на нови къси позиции от страна на трейдърите, които съвсем скоро да доведат до нови рекордни стойности при двойката.

Въпреки че финансовият министър на Япония заяви намерение да предприема други  интервенции, когато цената на йената не съответства на фундаменталните особености в страната и другите водещи икономики, то въпросът е доколко правителството разполага с достатъчен финансов ресурс, за да извършва подобни намеси, които всъщност се оказва, че се налагат по-често от очакваното.

Едно обаче е почти сигурно – докато управляващите не срещнат подкрепа от други правителства или централни банки, техните опит изглеждат обречени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.4188; High – 1.4200; Low – 1.4133; Close – 1.4145

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още