IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото с разнопосочно представяне след вота за нови мерки за икономии в Гърция

Предупреждението на международната рейтингова агенция Standard & Poor's за евентуално понижаване на кредитния рейтинг на Франция даде своя принос за волатилността на пазарите

12:06 | 21.10.11 г.
Еврото с разнопосочно представяне след вота за нови мерки за икономии в Гърция

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната  европейска валута приключи отминалата сесия разнопосочно спрямо основните си конкуренти в ден, в който парламентът на Гърция гласува нови ограничения на разходите, а още една кредита агенция предупреди за понижение на рейтинга на Франция.

На фона на многохилядни протести, управниците в южната ни съседка приеха нови мерки, в които се залага на допълнителни увеличения на данъци, намаляване на пенсии и освобождаване на 30 хиляди държавни служители, като целта е страната да получи поредния транш от страна на Европейския съюз. Гласуването в полза на плана идва само броени дни преди срещата на европейските лидери, на която се очаква оповестяването на конкретни мерки в борба с дълговата криза не само в Гърция, но и в други страни-членки от региона.

Прогнозите, свързани с икономиката на южната ни съседка, са за спад от 5,5 процента в края на годината, което ще маркира четвъртата поредна година на понижение на брутния вътрешен продукт, а очакванията за представянето й през 2012-та също са негативни. В тази връзка са необходими много усилия от страна както на местното правителство, така и на европейските институции, за да бъде върната Гърция по пътя на растежа. Част от тези мерки включват отписване на значителен дял от дълга на страната, тъй като в противен случай най-вероятно тя няма да успява да обслужва заемите си.

Новините около  дълговата криза в eврозоната през изминалата сесия бяха свързани и с изявление от страна на рейтинговата агенция Standard & Poor's, според която понижение на рейтинга на Франция изглежда много вероятно при допълнително влошаване на икономическите условия.

Само преди няколко дни за подобна възможност намекнаха и от Moody's, което подсказва, че действително не е изключено сваляне на френския рейтинг в следващите месеци.

Според представители на S&P високият бюджетен дефицит, както и разходите по рекапитализация на търговските банки в страната, ще увеличат още повече правителствената задлъжнялост и ще поставят държавните финанси на Франция в по-неизгодно положение, отколкото други страни със същия кредитен рейтинг.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3759; High – 1.3841; Low – 1.3655; Close – 1.3779

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още