IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Валутните пазари приемат спокойно понижаването на испанския рейтинг от Moody's

Липсата на разпродажби на евро се дължи на факта, че рейтингът на Испания вече бе понижен от другите две големи международни рейтингови агенции

12:19 | 19.10.11 г.
Валутните пазари приемат спокойно понижаването на испанския рейтинг от Moody's

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Днешната  сесия стартира с ново понижение  на рейтинга на Испания от страна на кредитната агенция Moody’s, което само в рамките на последната една година е третото сваляне на оценката за състоянието на икономиката на страната. Редукцията беше с две нива, като в същото време агенцията остави перспективите негативни, което означава, че в рамките на следващите месеци са възможни нови понижения.

В основата на решението  за сваляне на рейтинга е чувствителността на страната към случващото се на финансовите  пазари през последните месеци, като според представители на Moody’s допълнително задълбочаване на дълговата криза би довело до значително оскъпяване на заемите, които иберийската държава взима от инвеститорите.

Като цяло обаче поредното понижение на оценката за икономиката на Испания беше прието сравнително спокойно от пазарните  участници, като в началото на новата сесия еврото дори поскъпна спрямо повечето от основните си конкуренти.

От една страна липсата на разпродажби при единната валута се дължи на факта, че само преди няколко седмици другите две големи кредитни агенции – Fitch и S&P – също намалиха рейтинга на страната, а в по-голяма степен за позитивните настроения на трейдърите повлияха вчерашните спекулации, че Германия и Франция са договорили значително увеличаване на средствата по Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Според публикация в един от големите британски вестници размерът на средствата ще бъде увеличен до 2 трилиона евро спрямо сегашните 440 милиарда, което ще създаде по-голям буфер срещу неблагоприятно развитие на кризата със задълженията на някои страни-членки на Еврозоната.

Въпреки че няма официално потвърждение на тази информация, тя за пореден път показва колко чувствителни на всякакви спекулации за региона са пазарните участници и колко малко е необходимо в момента, за да се подклажда техния риск апетит или песимизъм. В тази връзка особено влияние върху пазара ще има срещата на европейските лидери тази неделя, която, ако не отговори на очакванията на инвеститорите, може да разклати сериозно тяхното доверие в единната валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3737; High – 1.3817; Low – 1.3652; Close – 1.3751

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:19 | 19.10.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още