IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото спря опита на долара за корекция

Дългосрочният тренд работи в полза на американския долар

11:12 | 14.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото спря опита на долара за корекция

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Вчера американският долар опита да коригира сериозните загуби, които натрупа срещу еврото през последните дни. Доларът дори успя да вземе трайно предимство по време на азиатската и по-късната европейска търговска сесия и за кратко потопи еврото под 1.37.

Отварянето на щатските пазари обърна първоначалните нагласи сред валутните трейдъри и еврото се върна на нивата, на които започна деня. Заради оптимистичния тон в Европа и конкретните решения на европейските лидери за оздравяване на икономическата обстановка в региона, позагубеният интерес към единната валута нарасна чувствително.

Така вчерашният опит на долара за корекция всъщност се оказа добър момент за нови еврови покупки на по-изгодни цени.

В края на деня двойката EUR/USD приключи при 1.3775. В първите часове на днешния ден най-търгуваният валутен крос се отправи отново нагоре и преодоля съпротивата на психологическото ниво 1.38, но остана под максималните за тази седмица цени.

Въпреки че на пръв поглед еврото изглежда доста стабилно и привлекателно за покупки, трябва да се има предвид, че дългосрочният тренд работи в полза на американския долар.

Еврото ще се нуждае от нова много сериозна доза положителни новини, за да обърне дългосрочните пазарни прогнози. Към днешна дата този сценарий изглежда по-малко вероятен заради нерешените проблеми в Испания, Италия и Гърция.

Всяка една от тези страни е в състояние да потопи във всеки един момент еврото.

Гърция изглежда, че не е в състояние да изпълни всички поети ангажименти към международните кредитори и да свие бюджетните разходи. След последните решения на водещите рейтингови агенции за редуциране на италианския и испанския кредитен рейтинг икономическото възстановяване на еврозоната изглежда, че ще се отложи за още по-далечното бъдеще.

Тази нощ понижаването на рейтинги продължи, като първо S&P намали оценката на испанските държавни облигации от АА- на АА заради рекордната безработица в страната. От Fitch пък занижиха перспективите пред 4 големи европейски банки.

Решенията на европейските лидери за увеличаването на размера на Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и планът за рекапитализирането на европейските банки могат да внесат само временно успокоение на напрежението сред инвеститорите.

Пазарът показа недвусмислено, че са необходими още конкретни действия и антикризисни решения.


ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3790; High – 1.3825; Low – 1.3684; Close – 1.3775


Както очаквахме вчера, еврото намери солидна подкрепа около 1.3685. За момента единната валута успява да се справи успешно с негативните новини, които дойдоха с решението на S&P за понижаване на рейтинга на Испания и се задържа близо до максималните за седмицата стойности.

Най-логичното поведение пред двойката за момента е задържането на цената в границите 1.3680 – 1.3835. Затваряне под 1.3565 ще помогне на долара да се прицели към тазгодишните дъна.

GBP/USD
Open – 1.5747; High – 1.5784; Low – 1.5664; Close – 1.5763

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:15 | 14.10.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още