IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов ръст на еврото след спад на напрежението в Словакия

Интересът към американската валута намаля през последните дни, което позволи на валутите с по-силно изразен рисков профил да поскъпнат чувствително

11:26 | 13.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Нов ръст на еврото след спад на напрежението в Словакия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът взе минимално предимство срещу еврото по време на азиатската търговска сесия от тази сутрин и така успя да се оттласне временно от дъната, които регистрира вчера.

Като цяло обаче интересът към американската валута намаля през последните дни, което позволи на валутите с по-силно изразен рисков профил да поскъпнат чувствително. Явното предимство на еврото показва, че пазарът е намерил отново повод за оптимизъм и че Европа върви по верния път в търсене на решение на дълговите си проблеми.

През изминалия търговски ден двойката EUR/USD успя да преодолее съпротивата на нивата около 1.38, като дори успя да запише дневен връх при цена 1.3832. Еврото получи подкрепа след новината, че Словакия е на път да одобри нейния дял в плана за разширяването на Европейския фонд за финансова стабилност (EFFS).

Правителството и опозиционната партия до момента не постигаха споразумение заради съмненията, че фондът няма да може да се справи със спиралата на бюджетната криза, ако тя повлече още по-надолу Италия и Испания. В петък се очаква решението на местните законодателни власти, като най-вероятно разширението ще бъде гласувано.

В същото време председателят на Европейската комисия Жозе Барозо разсея съмненията и потвърди, че вече се работи върху плана за рекапитализация на банките в Европа. В изявление Барозо призова политическите сили в Словакия да бъдат по-гъвкави в решенията си и да действат в интерес на всички европейски държави.

Британската лира, която подобно на еврото печели от повишения апетит към риск, остана в подножието на 1.56 вчера, където бе за последно преди месец.

Австралийският долар също все аванс срещу щатския си съименник, след като пазарните участници реагираха позитивно на силните новини от трудовия сектор в Австралия.

Общата безработица в страната се понижи неочаквано до 5.2% през септември от августовските 5.1%. Броят на хората, заети на пълен работен ден, се покачи с 10 800 до 8.0 милиона души за миналия месец. След новината двойката AUD/USD поскъпна над 1.02.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3638; High – 1.3832; Low – 1.3582; Close – 1.3790


Оптимизмът около новината за рекапитализацията на европейските банки продължава да бъде моторът на възходящото движение при двойката. Въпреки това върхът от вчера (1.3832) вероятно ще ограничи този импулс. Очакваме EUR/USD да продължи да се търгува в рамките на косолидиращо движение в диапазона 1.3680 – 1.3835 по време на днешния търговски ден.

GBP/USD
Open – 1.5575; High – 1.5796; Low – 1.5541; Close – 1.5747

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:27 | 13.10.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Време е да продаваме долари. Инвестиционен гуру: Продавайте всичко американско: Продавайте дяловете си в американски инвестиционни банки, участието си в строителни или ипотечни компании в САЩ и закривайте доларовите си позиции, избягвайте Индия и Русия и смело залагайте на Китай и на стоковите борси. Това е съветът на инвестиционния гуру Джим Роджърс, отправен на конференция на хедж фондове в Лондон. На Уолстрийт 29-годишни хлапета правят 1 милион. И си мислят, че това е нормално... Ще видите как тези крайности ще бъдат пометени", каза Роджърс. "Доларът е ужасно неустойчива валута, САЩ в момента са най-големият длъжник в света. И което е най-ужасяващо, САЩ задлъжняват с по 1 трилион долара на всеки 15 месеца."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още