IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажбите при долара срещнаха временна съпротива

Изключвайки новините около дълговата криза в eврозоната, основният фокус през настоящата сесия ще падне върху доклада от последната среща на Федералния резерв на САЩ

12:34 | 12.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Разпродажбите при долара срещнаха временна съпротива

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Силният спад на щатския долар от последните няколко дни успя да срещне съпротива по време на вчерашната сесия, но въпреки това представянето на „зелените пари” спрямо основния им конкурент – еврото – продължи да бъде колебливо.

Съдейки по новините от eврозоната обаче, единната валута имаше потенциал да регистрира далеч по-слабо представяне, след като правителството на Словакия отказа да гласува в полза на увеличение на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), а представители на Европейската комисия, Европейския съюз и Международния валутен фонд (познати още като „Тройка”) оповестиха доклад, в който се посочва, че Гърция най-вероятно няма да успее да изпълни заложения за 2011 година бюджет.

Сами по себе си тези новини са достатъчно обезпокоителни по отношение на еврото, но по всичко изглежда, че пазарните участници в момента изчакват по-ясни сигнали около финансовото състояние на южната ни съседка, както и евентуалното отписване на голяма част от гръцкия дълг.

Именно спекулации, че останалите държави от региона ще се съгласят да намалят задълженията на Гърция с над 50 процента бяха в основата на поскъпването на единната валута в понеделник, но докато не бъде постигнато конкретно съгласие, волатилността в кросовете й ще продължи да бъде висока.

Изключвайки новините около дълговата криза в eврозоната, основният фокус през настоящата сесия ще падне върху доклада от последната среща на Федералния резерв на САЩ.

От известно време се спекулира дали щатската централна банка ще предложи нова програма за увеличаване на ликвидността, тъй като възстановяването на американската икономика е по-бавно от очакванията, а в голяма степен за това допринася и високото ниво на безработица, което по официални данни е 9.1%.

Ако станем свидетели на подобни коментари, краят на сесията ще бъде силно волатилен не само за кросовете на долара, но и за финансовите пазари като цяло.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3642; High – 1.3683; Low – 1.3564; Close – 1.3638


В интрадневен план импулсът е положителен, а при пробив на 1.3679 ще наблюдаваме засилване на възходящото движение към 1.3797 и 1.3936. От друга страна подобен сценарий ще постави под риск целия тренд от 1.4549 насам.

С оглед на покачването през последните сесии критично ниво е 1.3564.

GBP/USD
Open – 1.5667; High – 1.5669; Low – 1.5574; Close – 1.5576

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:54 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още