IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Значителни движения при паунда и еврото след срещите на централните банки

Изненадата дойде от увеличението на програмата за изкупуване на проблемни активи на Bank of England със 75 млрд. паунда

12:26 | 07.10.11 г.
Значителни  движения при паунда и еврото след срещите на централните банки

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Срещите на двете водещи европейски централни  банки – ЕЦБ и Bank of England – донесоха висока волатилност в кросовете на еврото и британския паунд и докато подобни движения бяха очаквани вследствие от срещата на континенталната институция, то реалната изненада дойде в лицето на стерлинга.

Неочаквано за мнозинството пазарни участници централната банка на Великобритания увеличи размера на програмата си по изкупуване на проблемни активи от финансови институции с цели 75 милиарда паунда, след като повече от година общата предвидена стойност беше равна на 200 милиарда.

Макар че подобен ход беше сред възможните опции пред институцията с оглед увеличаването на ликвидността, обемът на отпуснатите допълнителни средства, както и моментът, в който това се случи, бяха изненадващи за трейдърите. В резултат от неочакваното решение британската валута поевтиня с близо 2 цента спрямо долара в рамките на едва една минута и въпреки че впоследствие възстанови загубите си, най-вероятно натискът върху нея ще продължи да бъде голям.

Поглеждайки към  най-скорошните макроикономически  данни обаче, решението за осигуряване на допълнителни 75 милиарда не е толкова изненадващо, имайки предвид ръста на брутния вътрешен продукт с едва 0.1 процента на тримесечна база през второто тримесечие.

Очевидно цел пред централната банка е избягване на втора рецесия, но за да се усети евентуално влиянието на тези средства върху реалната икономика, ще са необходими поне няколко месеца. Наред с това споменаването за пореден път на прогнози за сериозен спад на инфлацията през следващата година създават благоприятни условия пред монетарната институция за провеждане на по-либерална политика, което ще остави паунда в категорията на носещите по-ниска доходност валути.

Макар и с не толкова  сериозни движения, при висока волатилност премина и срещата на Европейската централна банка, съпроводена от последната пресконференция на президента й Жан-Клод Трише преди да се оттегли от мястото си в края на месеца.

Очаквано за повечето трейдъри основната лихва в Еврозоната беше оставена непроменена на ниво от 1,5%, но в същото време ръководителите на институцията решиха да възобновят изкупуването на обезпечени облигации и да осигурят едногодишни заеми за финансови институции, които изпитват необходимост от паричен ресурс до началото на 2013 година.

Въпреки че тези коментари доведоха до ръст на еврото спрямо по-голямата част от основните му конкуренти в края на вчерашната сесия, в средносрочен план единната валута остава под натиск на фона на постоянните дългови проблеми около Гърция и някои други страни-членки на Еврозоната.

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3347; High – 1.3450; Low – 1.3241; Close – 1.3437

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:38 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още