IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото почти без промяна преди днешната среща на ЕЦБ

Освен за основния лихвен процент играчите на пазара ще следят внимателно за евентуални мерки, които да окажат влияние върху ликвидността в региона

13:09 | 06.10.11 г.
Еврото почти без промяна преди днешната среща на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

За първи път от няколко дни насам евро/долар се движеше в тесен рейндж въпреки излизането на редица първостепенни макроикономически индикатори от двете страни на Атлантическия океан, които имаха потенциал да предизвикат по-сериозни движения.

Основна причина за слабата волатилност през отминалата сесия обаче е предстоящата днес среща на Европейската централна банка, от която в голяма степен ще зависи представянето на единната валута до края на седмицата.

Въпреки че шансовете за понижение на лихвите в еврозоната спрямо текущите 1,5% са малки, съществува реална възможност ръководителите на монетарната институция да оповестят алтернативни мерки, с които да се опитат да повлияят върху ликвидността в икономиките от региона. Подобни коментари, както и изказвания, свързани с дълговата криза в някои от страните-членки, най-вероятно ще се отразят в нов спад на еврото до края на сесията.

От друга страна с далеч по-слабо влияние върху основните кросове се очаква да бъде заседанието на друга голяма европейска централна банка – тази на Великобритания. Месеци наред срещите на Bank of England преминават съвсем спокойно, след като отсъства вероятност за промяна в лихвите спрямо текущото им ниво от половин процент, а в същото време ръководителите на институцията по правило не излизат с конкретни коментари в случаите на запазване на цената на заемния ресурс.

Голяма част от вниманието на пазарните участници ще бъде насочено и към утрешните данни за заетостта в неселскостопанския сектор (non-farm payrolls) в САЩ, които по традиция са макроикономическият индикатор, предизвикващ най-висока волатилност на финансовите пазари. След вчерашните новини за нивото на заетост в частния сектор според института ADP можем да очакваме положителни стойности и утре, което ще се отрази благоприятно върху риск апетита на трейдърите, а оттам и върху търсенето на високодоходните валути.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3348; High – 1.3383; Low – 1.3260; Close – 1.3347

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:49 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още