IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Затихването на риск апетита към края на сесията подкрепи долара вчера

Натискът върху еврото се засилва заради неуспешните опити за увеличаване на европейския спасителен фонд

11:56 | 28.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Затихването на риск апетита към края на сесията подкрепи долара вчера

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Въпреки че поевтиня за трета поредна сесия спрямо еврото, щатският долар успя да набере известна преднина в края на вчерашния ден, след като първоначалният натиск на пазарните участници върху американската валута не успя да намери продължение за по-дълъг период от време.

Логично, затварянето на водещите борсови индекси отвъд Океана под дневните им върхове поведе след себе си и останалите високорискови активи, сред които еврото и „стоковите долари” за сметка на „зелените пари”, японската йена и швейцарския франк.

Неуспехът на еврото да регистрира по-осезаемо покачване през последните седмици е достатъчно показателно за спада на интереса към единната валута, около която постоянно витаят спекулации както за задлъжнялостта на някои от страните-членки на еврозоната, така и за появилите се наскоро очаквания за понижение на основния лихвен процент на ЕЦБ.

Натискът върху еврото се подклажда и от неуспешните до момента опити да бъде увеличен размера на Фонда за гарантиране на финансовата стабилност (EFSF), който според мнозина няма да бъде достатъчен, ако дълговата криза се разпространи в по-големи мащаби към Испания и Италия.

Според предложените в края на юли нови правомощия на фонда част от средствата по него ще могат да бъдат насочвани не само към правителства, но и към отделни търговски банки, които застрашават сигурността на финансовата система в еврозоната.

За да бъдат одобрени тези промени обаче, е необходимо гласуването им от всички държави-членки, като в тази връзка фокусът ще бъде насочен към дебатирането им в парламента на Финландия през настоящата седмица. В случай на положителен изход от заседанието можем да очакваме краткосрочен положителен импулс за еврото, но въпреки това все още е рано да говорим за обръщане на негативните нагласи от последните седмици.

Вниманието на пазарните участници през днешната сесия от гледна точка на макроикономически новини ще бъде насочено към данните за поръчките на дълготрайни стоки в САЩ за месец август, като предварителните прогнози сочат свиване с около половин процент на месечна база след особено добрите юлски стойности.

Макар че не е от предизвикващите най-голямо влияние в кросовете на долара индикатори, в случай, че действителните данни се разминат драстично с прогнозните, можем да очакваме раздвижване на валутния пазар в минутите около обявяването на новините.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3532; High – 1.3668; Low – 1.3478; Close – 1.3580

В интрадневен план импулсът при евро/долар е положителен, но предвид движението от 1.4548 задържането под 1.3797 благоприятства подновяването на спада.

Първа цел в посока надолу е 1.3541, а пробив на това ниво ще доведе до тест на 1.3481 и 1.3362.

GBP/USD

Open – 1.5563; High – 1.5704; Low – 1.5525; Close – 1.5631

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:23 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още