IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото върна част от загубите си след ново 8-месечно дъно

Ситуацията около еврото обаче остава особено деликатна с оглед на продължаващите опасения, които евентуален фалит на Гърция може да има върху останалите икономики от региона

13:35 | 27.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото върна част от загубите си след ново 8-месечно дъно

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Силно волатилната вчерашна сесия доведе до множество колебания в курсовете на основните валутни двойки, а в ранната част на деня еврото отбеляза ново 8-месечно дъно спрямо щатския долар.

След като по всичко личеше, че единната валута ще продължи негативната си серия от последните няколко седмици, временното прибиране на печалби и завръщане на риск апетита сред пазарните участници към края на сесията й помогна да върне част от загубите си по отношение на основния си конкурент.

Въпреки това обаче ситуацията около еврото остава особено деликатна с оглед на продължаващите опасения, които евентуален фалит на Гърция може да има върху останалите икономики от региона и върху финансовите пазари като цяло.

Освен това липсата на единно мнение сред представителите на водещите държави-членки на еврозоната във връзка с южната ни съседка създава допълнителни предпоставки за временно оттегляне от единната валута.

Не е за пренебрегване и фактът, че все повече се засилват спекулациите, че още по време на следващото си заседание Европейската централна банка ще понижи основния си лихвен процент спрямо сегашните 1,50 процента – нещо, което само допреди няколко месеца изглеждаше силно хипотетично предвид двете му увеличения с по 25 базисни пункта през пролетта на тази година.

Поради наличието на едва няколко първостепенни фундаментални новини от еврозоната до края на седмицата основно влияние върху единната валута ще продължат да оказват настроенията на пазарните участници и най-вече търсенето на по-високорискови валути спрямо считаните за по-сигурни такива.

В по-краткосрочен план засилване на волатилността можем да очакваме около днешните данни за потребителското доверие в САЩ за септември. Имайки предвид, че разходите от страна на потребителите съставляват над 2/3 от брутния вътрешен продукт на страната, измерителите за тяхното настроение се следят с голямо внимание, особено след като все повече се увеличават спекулациите, че най-голямата световна икономика отново ще навлезе в рецесия. 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3537; High – 1.3578; Low – 1.3362; Close – 1.3532

Въпреки корекцията в късната част на вчерашната сесия импулсът при евро/долар остава низходящ, като критично ниво с оглед на тренда след 1.4548 е 1.3797. Докато двойката се намира под него, вероятността за подновяване на спада остава по-голяма, а първа цел е 1.3362.

При пробив на това ниво ще последва тест на 1.30.

GBP/USD
Open – 1.5452; High – 1.5570; Low – 1.5431; Close – 1.5563



В интрадневен план импулсът е възходящ, но въпреки това потенциалът за по-сериозна корекция остава ограничен до 1.5746, което е критично ниво с оглед на низходящия тренд от 1.6617.

Подновяването на движението от средата на август минава през пробив на 1.5431 и 1.5326.

USD/JPY
Open – 76.33; High – 76.75; Low – 76.22; Close – 76.35


За засилване на низходящия тренд е необходимо да наблюдаваме пробив на рекордното дъно при 75.95, след което цел ще бъдат нивата около 70.

Спрямо текущите нива потенциалът за корекция е ограничен, като близките съпротиви са разположени при 76.87 и 77.32.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 27.09.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още