IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът отново спечели интереса на пазарните участници

Освен американската валута печеливши от влошената икономическа обстановка в глобален план най-вероятно ще са японската йена и златото

12:41 | 23.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът отново спечели интереса на пазарните участници

Фундаментален коментар

Нови борсови сривове в четвъртък и масови разпродажби изместиха фокуса на пазарните участници от валутите с рисков профил. Значителни загуби претърпя и еврото, което поевтиня под ключовата подкрепа на нивата около 1,35 спрямо долара. На пръв поглед бедният на икономически новини календар не предполагаше подобни бурни движения, но формиралата се още в сряда низходяща вълна не даде никакъв шанс на биковете за покупки.

В средата на седмицата Федералният резерв на САЩ съобщи, че ще приеме план на стойност 400 милиарда долара, с помощта на който да увеличи дела на дългосрочните облигации за сметка на краткосрочните дългови книжа в портфолиото си. Заедно с това бе взето решение за намаляване на лихвите по потребителските заеми. Срокът на програмата ще е до юни 2012 г. Новината бе приета от инвеститорите разнопосочно, като доминираха мненията, че Фед излага местната икономика на значителен риск от забавяне в по-далечен хоризонт. Спадовете бяха подсилени и  от решението на агенцията Standard & Poor’s да понижи рейтинга на 7 италиански банки.

Така страховете от американската търговска сесия в сряда се прехвърлиха последователно на азиатските и европейските пазари в четвъртък и отново на американска територия вчера, създавайки съмнения за глобално икономическо забавяне в следващите месеци. Анализатори коментират, че нещата ще се влошат допълнително, като в момента не става дума за проблеми в периферията, а за цялостно лошо състояние на световно ниво.

Ако лошата тенденция се запази, то това ще даде чувствително предимство на американския долар, който впрочем още от началото на септември показва, че е готов да поеме инициативата. В продължение на повече от 4 месеца двойката EUR/USD се намираше в ясно изразена консолидация. През последните седмици тази тенденция се обърна и то в подкрепа на щатската валута.

Еврото най-вероятно няма да успее да се противопостави на този тренд и да възстанови загубеното заради предпазливостта на пазарните участници по отношение на ситуацията на Стария континент. Гърция води списъка на засегнатите европейски икономики, като се забелязва, че инвеститорите са особено чувствителни на всяка една негативна новина, свързана с Атина. Усилията на ЕЦБ и европейските лидери в лицето на френския президент Саркози и германския канцлер Меркел имаха твърде краткосрочен оздравителен ефект за пазара, но засега намеренията им за стабилизиране остават само на думи и липсва решителност в действията им.

Освен долара печеливши от влошената икономическа обстановка в глобален план най-вероятно ще са японската йена и златото, които традиционно са предпочитани активи по време на криза. Вчера двойката EUR/JPY се потопи под 103,00, където кросът бе за последно през 2001 г. Към групата на активите убежища принадлежи и швейцарският франк, който обаче е силно ограничен от последните директни намеси на централната банка на Швейцария. Пазарните участници са предпазливи по отношение на кросовете на франка и се съобразяват с намерението на централната банка да не толерира курс на EUR/CHF под 1,20.

 

Технически коментар

EUR/USD

Open – 1,3571; High – 1,3600; Low – 1,3384; Close –1,3459


Низходящият тренд при двойката продължи очаквано и вчера, като преди това двойката се съобрази с прогнозата ни и попълни седмичния гап. EUR/USD докосна ново 8-месечно дъно при цена 1,3382, което потвърждава модела за корекция на низходящата посока в рамките на днешния ден. Ако еврото успее да събере достатъчно подкрепа и се върне отново над 1,3600, което на този етап изглежда не толкова вероятно, ще означава край на доларовото предимство.

GBP/USD

Open – 1,5498; High – 1,5518; Low – 1,5326; Close – 1,5340



Мечият импулс потопи кабела до вчерашното дъно при 1,5326. Последвалото прибиране на доларови печалби по време на азиатската търговска сесия позволи на двойката да се върне обратно над 1,5400. Интрадневните анализи сигнализират за екстремни нива на свръхпродаденост. В тази връзка е по-вероятно британската лира да събере подкрепа, която ще е достатъчна за навлизане на двойката в консолидация през следващата седмица. Въпреки че импулсът остава явно низходящ, може би в следващите сесии няма да видим по-ниски дъна.

USD/JPY

Open – 76,98; High – 80,23; Low – 75,94; Close – 76,65

Двойката най-вероятно ще се опита да запише ново по-ниско дъно днес, като очакваме йената да срещне последователни препятствия на ръста при цени 76,25, 76,00 и 75,70. Връщане на възходящата посока е възможно след тест и пробив на 76,70. Ако USD/JPY прекрачи над това ниво, ще се прицели в ключовото 77,05.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още