IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото измъкна минимална печалба срещу долара

Успокоението на пазарните участници около преговорите за Гърция подкрепиха единната валута

11:30 | 21.09.11 г.
Еврото измъкна минимална  печалба срещу долара

Фундаментален коментар

След силно разнопосочна търговска сесия с чести смени на пазарната посока еврото успя да завърши деня на положителна територия в основния си валутен крос. Лекото отдръпване от американския долар се дължеше на новините от Гърция и известното успокоение на пазарните участници след приключилия разговор между гръцкия финансов министър и представителите на Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Разговорите ще продължат тази седмица, като се очаква да внесат известно успокоение и да подкрепят единната валута. Според анализатори Атина е на път да получи следващата финансова инжекция на стойност 8 милиарда евро.

Поевтиняването  на долара идва и в момент, в който  кредитната агенция Standard & Poor’s понижава рейтинга на Италия с една степен заради нестабилната политическа обстановка на Апенините и рисковете от забавен растеж през следващите години. От S&P прогнозират, че италианският брутен вътрешен продукт ще расте с по-бавни темпове, като до 2014 г. средният темп на нарастване ще е около 0,7% на годишна база.

Водещите европейски борсови индекси реагираха с  нови спадове веднага след новините около италианския рейтинг, но в следващите часове успяха да възстановят напълно загубеното и противно на очакванията завършиха деня с минимална преднина.

Проблеми имаше и за френския индекс CAC40, който също попадна под натиск, но в края на сесията намери подкрепа. Относително стабилното поведение на европейските фондови борси бе причината за връщането на интереса към еврото.

Въпреки че вчерашните ръстове не бяха значителни, те показват нещо доста важно, а именно, че пазарът е склонен да лимитира спадовете и да търси корекция. Усилията на европейските лидери за справяне с кризисната ситуация на Стария континент се възприемат одобрително от инвеститорите, което показва, че според пазара се работи в правилната посока.

Еврото натрупа  по-сериозни печалби срещу швейцарския франк. Тази сутрин по време на азиатската търговска сесия единната валута взе допълнителен аванс, след като спекулациите, че централната банка на Швейцария ще се намеси отново, взеха превес.


Технически коментар

EUR/USD

Open –  1,3684; High – 1,3743; Low – 1,3592; Close –1,3699

Еврото  възстанови загубите, които натрупа  по време на азиатската търговска  сесия във вторник и приключи при 1,3700. Отдръпването на дъната, които двойката регистрира в началото на седмицата, може да се разглежда в контекста на корекцията. Възходящото движение най-вероятно ще помогне на еврото да попълни гапа, който бе формиран през почивните дни.

GBP/USD

Open – 1,5702; High – 1,5746; Low – 1,5653; Close – 1,5732

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още