IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото под натиск след понижения рейтинг на Италия

От Standard & Poor’s аргументират решението си с нестабилността на управляващата коалиция и тенденцията към забавен растеж на италианската икономика

11:21 | 20.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото под натиск след понижения рейтинг на Италия

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото разшири загубите си спрямо щатския долар и повечето основни валути по време на азиатската търговска сесия днес. Двойката EUR/USD се прицели към дъната около 1.36 след изненадващата новина, че агенция Standard & Poor’s понижава рейтинга на Италия.

Дългосрочният и краткосрочният кредитен рейтинг на страната получават оценка А/А-1, което представлява понижение с една степен. От S&P допълват, че перспективите пред Италия остават негативни и е възможно ново понижение в близко бъдеще.

От Standard & Poor’s аргументират решението си с нестабилността на управляващата коалиция и тенденцията към забавен растеж на италианската икономика и допълват, че политическите разногласия най-вероятно ще ограничат способността на страната да реагира решително на затруднената макроикономическа среда.

Според S&P третата по големина икономика в еврозоната ще забави ръста си до средно 0,7% на годишна база за периода 2011-2014г.

За последно рейтингът на Италия бе променен през последното тримесечие на 2006 г.

Фючърсите върху водещите борсови индекси на Европа и САЩ поеха очаквано надолу. Още вчера пазарните участници предпочетоха да избягат от пазара на акции и да се насочат към активи с по-нисък рисков профил като американския долар.

Страховете около гръцкия фалит отново изместиха политическите и икономически новини от деня. Влошеното инвеститорско доверие се дължеше на съмненията, че Атина може и да не получи следващата финансова инжекция от МВФ и ЕС.

Повече яснота ще има след конферентната среща между МВФ, ЕЦБ и гръцкото правителство – така наречената „тройка”, след която ще има повече яснота относно поредния транш. Преди това обаче, спекулациите, че Гърция няма да може да се разплати по задълженията си, ще диктуват до голяма степен пазарните настроения.

Най-вероятно европейските лидери няма да рискуват с решения в последния момент. Още миналата седмица френският президент Саркози гарантира, че страната му ще направи всичко по силите си, за да успее да спаси Гърция. Ясната подкрепа в полза на стабилността на икономиката в еврозоната дадоха и Германия, и Европейската централна банка.


ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3750; High – 1.3750; Low – 1.3585; Close –1.3685

Двойката се понижи рязко, за да намери подкрепа около 1.3598. Тази цена ще е първата бариера, която EUR/USD ще трябва да премине преди да продължи да чертае нови дъна. Индикаторът RSI сигнализира за препродаден пазар и увеличава вероятността от корекция.

Дори еврото да успее да се изтрие част от последните загуби, доларовият импулс остава доминиращ. Низходящият пазар при двойката е подкрепен в дългосрочен план от 89-дневната пълзяща средна, която е разположена над текущата пазарна цена.


GBP/USD

Open – 1.5755; High – 1.5763; Low – 1.5631; Close – 1.5701

Британският паунд изглежда, че не може да лимитира свободното падане срещу долара, което започна в края на миналата седмица. Подобно на EUR/USD, при кабелът тенденцията за възходяща корекция преди развитието на основния низходящ тренд е твърде вероятна.

Въпреки това моментът не е подходящ за откриване на дълги позиции, а единствено на къси от по-високи нива.


USD/JPY

Open – 76.89; High – 76.97; Low – 76,31; Close – 76.56

Йената направи опит за покачване, който се оказа неуспешен. Вместо това цената на кроса остана да се движи в тесни граници. Ключовата подкрепа при 77.40 бе преодоляна, позволявайки на йената да се прицели в 76.50.

Техническите индикатори сигнализират за допълнително разширяване на загубите при долара, като преди това двойката може да тества съпротивата при 77.05.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още