IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Запазването на лихвите в Нова Зеландия повлия негативно върху „кивито”

Валутните трейдъри залагаха на слабо увеличение в цената на заемния ресурс, след като такива коментари бяха изказани по-рано дори от председателя на централната банка на страната

12:41 | 15.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Запазването на лихвите в Нова Зеландия повлия негативно върху „кивито”

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Новозеландският долар започна новата сесия със спад в кросовете си с останалите основни валути, след като по време на приключилата през нощта среща на местната централна банка основният лихвен процент в страната беше оставен без промяна на ниво от 2,5%.

Въпреки че на фона на забавянето на водещите икономики подобна мярка не би трябвало да е изненадваща, пазарните участници залагаха на слабо увеличение в цената на заемния ресурс, след като такива коментари бяха изказани дори от председателя на монетарната институция по рано през месеца.

През пролетта централната банка беше принудена да намали лихвите с 50 базисни пункта, след като страната беше сполетяна от разрушително земетресение във втория по големина град, щетите от което възлязоха на милиарди долари. Именно поради тази причина ръководителят на монетарната институция изказа мнение, че е време лихвеният процент да бъде върнат на нивото си отпреди природното бедствие, тъй като в момента икономическите условия благоприятстват подобен ход.

Фактът, че това не се случи още днес обаче най-вероятно ще продължи да оказва натиск върху новозеландския долар до края на седмицата, особено ако и данните за потребителското доверие през септември се окажат с по-негативни стойности от очакванията.

Изненадващо на фона на събитията от изминалата сесия беше представянето на еврото, особено след като стана ясно, че Moody’s е понижила кредитния рейтинг на две от най-големите френски банки, които имат големи експозиции в гръцки държавни облигации.

Само ден преди това на пазара се появиха спекулации, че вероятността южната ни съседка да избегне фалит се равнява на едва около 2 процента, поради което и вчерашното поскъпване на единната валута може да се приеме просто като прибиране на печалби от страна на трейдърите в изчакване на допълнителни новини около дълга на Гърция.

Преди това волатилността в кросовете на еврото най-вероятно ще се засили след обявяването на днешните данни за индекса на потребителските цени в региона, който се очаква да остане над заложения от Европейската централна банка таван от 2 процента на годишна база. 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3677; High – 1.3783; Low – 1.3590; Close – 1.3752



Въпреки корекцията от началото на седмицата низходящият тренд след 1.4548 остава в сила, като критично ниво с оглед на неговото продължаване е 1.4149 с по-близка съпротива при 1.3972. Подновяването на това движение минава през пробив на 1.3590 и 1.3494.

GBP/USD
Open – 1.5777; High – 1.5814; Low – 1.5706; Close – 1.5765



След затварянето под 1.5780 следваща цел е 1.55, като за достигането й обаче, ще са необходими няколко сесии. При корекция на низходящата вълна от 1.6617, ще последва тест на 1.5885 и 1.6082.

USD/JPY
Open – 76.94; High – 77.06; Low – 76.59; Close – 76.62



Цел пред долар/йена спрямо текущите нива е 76.51, при чийто пробив ще последва тест на рекордното дъно при 75.95 и засилване на движението. Близките съпротиви са разположени при 77.06 и 77.37.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още