IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исторически срив на швейцарския франк след решението за обвързването му с еврото

Франкът загуби 12 цента само за около 10 минути след решението за фиксиран курс от 1,20 франка за евро

15:13 | 07.09.11 г.
Исторически срив на швейцарския франк след решението за обвързването му с еврото

Фундаментален коментар

Въпреки наличието на няколко първостепенни макроикономически индикатори от еврозоната и САЩ през отминалата сесия, катализаторът на всичко интересно, което се случи на валутния пазар, дойде от страна на швейцарската централна банка. В свое изненадващо изявление ръководителите на институцията заявиха, че няма да толерират поскъпване на франка над 1,20 спрямо еврото, вследствие на което местната валута претърпя исторически срив с близо 12 цента само в рамките на около 10 минути.

Решението за поставянето на таван на франка е първото от страна на монетарната институция от повече от 30 години насам и се дължи основно на факта, че през последните месеци паричната единица постоянно бележи нови и нови върхове спрямо единната валута и щатския долар, с което поставя под сериозно изпитание износа на стоки от страната. Въпреки че и според президента на швейцарската централна банка разходите по поддържането на определен валутен курс биха били значително високи, то в крайна сметка ползите за икономиката биха превишили тези разходи.

По-интересното в тази ситуация обаче е дали вчерашните коментари ще имат дълготраен ефект върху цената на франка, като за целта е необходимо централната банка в действителност да се намесва на валутния пазар, ако курсът на валутата се качи над заложения таван. В противен случай липсата на конкретни действия от страна на институцията най-вероятно ще бъде предпоставка за нова вълна от спекулативни позиции, които да върнат швейцарската парична единица отново към рекордните й върхове спрямо еврото и щатския долар. В подкрепа на подобен сценарий можем да посочим и решението на банката да намали основния лихвен процент в непосредствена близост до нулата и да увеличи предлагането на франкове на пазара в началото на август – действие, което обаче не даде желания резултат, а влиянието му върху швейцарската валута беше ограничено.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1,4096; High – 1,4280; Low – 1,3971; Close – 1,3997

Особено важна подкрепа за еврото спрямо текущите нива представлява проектираната на графиката тренд линия, която определя движението на двойката от началото на миналия юни. За днес нивото, на което е разположена линията, е около 1,3970, а при евентуален негов пробив следваща цел надолу ще бъде 1,3836.

Докато евро/долар се задържа над горепосочената тренд линия, вероятността за възобновяване на едногодишния възходящ тренд остава по-голяма. Краткосрочните съпротиви са разположени при 1,4280 и 1,4328.

GBP/USD
Open – 1,6118; High – 1,6204; Low – 1,5920; Close – 1,5940

Затварянето под 200-дневната МА логично отвори път към засилване на низходящия импулс, чиято следваща цел е 1,5780. Преди достигането на това ниво обаче, е възможно да наблюдаваме корекция предвид навлизането на двойката в зоната на свръхпродажбите. Близките съпротиви са разположени при 1,6060 и 1,6204.

USD/JPY
Open – 76,88; High – 77,72; Low – 76,71; Close – 77,64

Предвид валидността на 4-годишния низходящ тренд движения като вчерашното могат да се използват за откриване на нови къси позиции от по-изгодни нива. Съдейки по началото на днешната сесия, най-вероятно ще наблюдаваме подновяване на спада, като първата цел надолу е 76,71, следвана от зоната около 76,50, където са разположени няколко дъна от последните дни. Пробив на тези нива ще доведе до тест на рекордното дъно при 75,95.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още