IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите в очакване на неселскостопанската заетост

Пазарните участници стават все по-предпазливи заради опасността от прекалено висока волатилност след данните

11:15 | 02.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарите в очакване на неселскостопанската заетост

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Добрата серия, в която влезе щатския долар в началото на седмицата, продължи и вчера, като за това спомогна бягството от рискови активи, проявило се и в понижение на основните борсови индекси.

Приближаването на момента, в който ще бъдат обявени данните за неселскостопанската заетост за месец август, все повече кара пазарните участници да бъдат предпазливи, тъй като много често реалните стойности се разминават с прогнозните и вследствие на това волатилността се увеличава значително.

Значимостта на тази новина идва и от факта, че тя в голяма степен може да ни подскаже дали Федералният резерв ще обяви допълнителни стимули за икономиката по време на своето заседание след три седмици.

Въпреки че е малко вероятно ръководителите на щатската централна банка да вземат генерално решение на база един единствен индикатор, то евентуалното излизане на по-слаби от предполагаемите данни би увеличило драстично спекулациите за конкретни мерки от страна на Фед.

В същото време оповестяването на негативни стойности на заетостта ще засили търсенето на нискорискови активи до края на днешната сесия, което ще се отрази благоприятно на валути като долара и японската йена.

Натиск върху еврото през последните дни оказват и някои новини, свързани с финансовото състояние на част от страните-членки на еврозоната. По време на отминалата сесия испанското правителство проведе търг за пласиране на 5-годишни държавни облигации, който обаче не успя да оправдае изцяло предварителните прогнози, след като бяха продадени по-малко от очакваните ценни книжа.

Новината сама по себе си подсказва, че инвеститорите започват да стават по-бдителни, когато става въпрос за закупуване на облигации на държави от еврозоната, след като само преди няколко месеца стана ясно, че Гърция най-вероятно няма да е в състояние да погаси всичките си задължения.

Въпреки че е все още рано да се говори за трайна тенденция сред пазарните участници, то ако интересът им към държавни ценни книжа от региона продължи да отслабва, можем да станем свидетели на нова вълна разпродажби на финансовите пазари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.4368; High – 1.4385; Low – 1.4225; Close – 1.4258

След пробива на няколко подкрепи пред изминалата сесия следваща цел пред евро/долар е 1.4102, като преодоляване на това ниво ще отведе двойката към 1.4054 и 200-дневната МА при 1.4005.

Въпреки няколкодневния спад обаче, дългосрочният тренд продължава да бъде възходящ, като при неговото подновяване първите съпротиви ще бъдат 1.4287 и 1.4314, следвани от 1.4385.

GBP/USD
Open – 1.6241; High – 1.6259; Low – 1.6131; Close – 1.6178

200-дневната МА е първата силна подкрепа пред кабела спрямо текущите нива, като проекцията й за днес е разположена при 1.6118. При евентуален неин пробив ще последва тест на 1.6003.

Близките съпротиви се намират при 1.6207 и 1.6333.

USD/JPY
Open – 76.65; High – 77.23; Low – 76.57; Close – 76.92

По-вероятният сценарий днес е подновяване на низходящия тренд, като първата силна подкрепа остава зоната около 76.50, където са разположени няколко дъна от последните дни. Пробив на тези нива ще доведе до тест на рекордното дъно при 75.95.

Краткосрочните съпротиви се намират при 76.96 и 77.23.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още