IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ренесанс на валутните интервенции, Фед на прага на QE3

Изглежда навлизаме в нов етап на валутните войни, при който не само развиващите се пазари се опитват да противодействат на слабостта на долара, коментират анализатори

07:44 | 05.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ренесанс на валутните интервенции, Фед на прага на QE3

Преди едва 8 месеца бразилският финансов министър Гидо Мантега обяви „примирие“ в надпреварата между централните банки за обезценяване на валутите - напрежение, определено от него самия като валутна война. Сега предприетите от Япония и Швейцария мерки за отслабване на йената и франка говорят за ново сътресение на валутните пазари, докато влошеното състояние на щатската икономика оказва негативен натиск върху долара, пише Bloomberg.

В четвъртък Япония продаде йени, понижавайки курса на валутата си спрямо долара с 4%, след като през изминалия месец йената поскъпна с 5% спрямо долара. „Поскъпването на йената ще засегне възстановяването от земетресението през март“, казва японският финансов министър Йошико Нода. В сряда Швейцарската централна банка понижи лихвените си проценти в опит да овладее поскъпването на франка, след като за последните 12 месеца валутата на страната спечели 36% спрямо американския долара.

Дълговата криза в Европа, както и битката между републиканците и щатския президент Барак Обама за бюджета и дълговия таван на САЩ насочи инвеститорите към приеманите за инвестиционни убежища йена и швейцарски франк. Рискът САЩ отново да изпадне в рецесия принуждава Федералния резерв (Фед) да обмисля все по-сериозно нов кръг вливане на ликвидност и това допълнително задълбочава слабостта на долара. Поевтиняването на американската валута през миналата година принуди всичките 10 водещи азиатски пазара да манипулират валутните си курсове в опит да подкрепят местните износители и икономическия си ръст.

„Изглежда навлизаме в нов етап на валутните войни, при който не само развиващите се пазари се опитват да противодействат на слабостта на долара“, казва Калъм Хендерсън, валутен директор на Standard Chartered Plc в Сингапур. „Очаквайте нови интервенции, както и напрежение около долара“, допълва той.

Щатската икономика дава признаци на забавяне, посочват 5 от всеки 9 икономисти, участващи в академичен панел за проучване на глобалните рецесии. Според професора по икономика от Харвардския университет Мартин Фелстейн, член на Business Cycle Dating Committee of the National Bureau of Economic Research, шансът САЩ да изпаднат в нова рецесия е 50 на 50.

Финансисти на правителствата от Г-7 са се срещали в сряда, за да обсъдят европейската дългова криза и политическите разногласия в САЩ около балансирането на американския бюджет, посочват източници на Bloomberg.

Според икономисти, участвали в проучване на агенцията, данни за безработицата в САЩ, които се очаква да бъдат публикувани в петък, ще покажат, че безработицата в страната през юли вероятно е останала 9,2%. През март нивото й беше 8,8%.

Икономисти на Barclays Capital посочват, че прогнозите в навечерието на срещата на Фед на 9 август за вероятен трети кръг вливане на ликвидност стават все по-реалистични. Чрез програмите за вливане на ликвидност (QE) Фед изкупува правителствени облигации.

За последните три месеца сред 16-те основни валути швейцарският франк, новозеландският долар, йената, бразилският реал и сингапурският долар отбелязват най-значително поскъпване спрямо щатския долар. За периода еврото е изгубило спрямо долара над 3%.

На 30-ти ноември 2010 г. бразилският финансов министър Мантега обяви, че реалът се търгува на „поносими нива“, докато влошаващата се дългова криза в Европа е довела до „временно валутно примирие“.

От тогава реалът е поскъпнал спрямо долара с около 10% и миналия месец Мантега заяви, че така наречената валутна война все още не е утихнала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
marketleverage
преди 12 години
на акуционите за трежърита почти до бои се стига за можеш да купиш, незнам къде го набъркват фед и тои да се бута да купува... желаещи да купят американски дълг колкото искаш особено такива които са кеширали от борсата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още