IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се намеси ли отново Швейцария на валутните пазари?

Скъпият франк оказва негативен ефект върху икономиката, но централната банка едва ли ще успее да се опълчи на спекулантите

07:32 | 03.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Швейцарски франкове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцарски франкове. Снимка: Ройтерс

Неспокойните пазари натиснаха еврото и то за пръв път отстъпи под 1,10 франка за евро. Това заплашва да превърне главоболията на швейцарската национална банка в борбата й срещу силната местна валута в хронична мигрена, се казва в анализ на CNBC.

Причината е горчивият опит, който институцията има от опита си да се опълчи на пазарните настроения и да опита да обезцени швейцарския франк през миналата година. Единствените резултати от интервенцията тогава бяха в полза на спекулантите, а банката изгуби доста пари.

В неделя изпълнителният директор на Swatch Ник Хайек призова швейцарската национална банка към нова интервенция, чрез която да бъдат защитени износителите от страната, както и туристическият сектор в Швейцария. Според него адекватно ниво, което би трябвало да се цели, е 1,35 франка за евро.

През 2010 година швейцарската национална банка акумулира загуба от 21 млрд. франка в резултат на операцията си на валутния пазар. С нея се целеше да бъде спрян възходът на франка, но това така и не се получи.

Според Хайек сега институцията не трябва да обръща внимание на критиките, а загубите трябва да се преглътнат. Неговото мнение е, че инфлацията е по-добър сценарий за страната, отколкото негативните ефекти, които има скъпата валута за туризма и износа.

Мнението на Мийл Мелър от BNY Mellon е, че далеч по-благоприятен резултат за озаптяването на франка би дало затягането на контрола върху капиталовите потоци. Подобни действия обаче биха били доста спорни от политическа гледна точка и биха предизвикали сериозни дискусии.

От началото на годината швейцарският франк е поскъпнал с над 16 на сто спрямо долара и с близо 12 на сто срещу еврото. Резултатите на водещите швейцарски компании за второто тримесечие ясно показват огромните вреди, които носи скъпата местна валута.

UBS, Credit Suisse, Swatch и Lonza са само няколко от компаниите, които усещат силно ефектите от поскъпването на франка. Заради него печалбите, генерирани на външните пазари, се стопяват, измерени в местна валута, а това води след себе си поредица от проблеми.

Въпреки всичко обаче за момента икономиката на Швейцария остава изненадващо устойчива на промяната на валутния курс. Последните данни за производствената активност дори показаха повишение на показателя.

Това обаче не попречи на правителството да понижи прогнозата си за ръста на швейцарската икономика. Като аргумент бе посочена опасността от допълнително поскъпване на франка. Данните за юни пък показаха спад на износа към страните от ЕС с 15 на сто на годишна база.

До голяма степен поскъпването на франка се дължи на рисковете, които разкриват финансовите пазари. Еврозоната е обхваната от дългова криза, а доскоро дебатите за тавана на държавния дълг на САЩ караха мнозина да залагат, че кредитният рейтинг на най-голямата икономика ще бъде свален.

На този фон, и най-вече поради неуспеха на валутната интервенция от миналата година, централната банка на Швейцария вероятно ще остане пасивна и няма да прибързва с мерки за обезценка на валутата. При продължителна турбуленция на пазарите обаче финансовата институция ще бъде готова на всичко в борбата си със спекулантите и може да се стигне до координирана намеса на водещи централни банки, подобна на тази за стабилизиране на йената отпреди няколко месеца.

Впрочем, и тази интервенция не успя да пречупи пазарните настроения и да доведе до поевтиняване на йената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още