IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Английската централна банка може да бъде принудена да вдигне лихвите

Очакванията на Адам Честър са това да стане през ноември или дори още през август, като основен фактор ще бъде инфлацията

13:47 | 16.06.11 г.
<p>
	Управителят на Английската централна банка Мървин Кинг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Английската централна банка Мървин Кинг. Снимка: Ройтерс

Потребителският сектор във Великобритания е изправен пред "сериозни предизвикателства", но Английската централна банка вероятно ще бъде принудена да повиши основния лихвен процент по-късно през годината, смята Адам Честър, старши икономист в Lloyds Bank Corporate Markets, пред CNBC.

„Наистина не мисля, че ще видим някакъв принос за икономическия ръст от страна на потребителския сектор както през тази, така вероятно и през 2012 година“, посочва Честър.

В ситуация на намаляване на реалните доходи, съкращения в публичния сектор и слаби потребителски разходи растежът трябва да дойде от бизнес инвестицициите и износа, но те все още не са достатъчно силни, за да осигурят стабилно икономическо възстановяване, добави той.

При муден ръст и слаби потребителски разходи Честър смята, че Английската централна банка се изправя пред „огромна дилема“ и може да бъде принудена да изостави настоящата си позиция на запазване на лихвения процент въпреки увеличението на цените.

„Условията за растеж остават несигурни, инфлацията остава повишена и мисля, че инфлационното напрежение, което започва да нараства, започва да притесняват Английската централна банка. Мисля, че когато натискът се засили, те ще трябва да повишат основния лихвен процент, дори с цената на перспектива за отслабване на икономиката“, обоснова се той.

Експертът смята, че е вероятно през ноември да има вдигане на лихвения процент с 0,25 процентни пункта, а до края на следващата година нивото му да достигне 2%. Инфлацията обаче е повече от 2 пъти над предвидената от 2%, поради което увеличението може да стане факт още през лятото.

„Има риск и в двете посоки, има риск, че първото увеличение на лихвения процент може да стане по-рано, през август, показателите за инфлацията през следващите 3-6 месеца вероятно ще дадат 5,5%, вероятно дори 6%, така че се създават доста неблагоприятни условия за банката да продължава политиката си на запазване на статуквото“, добави той.

Въпреки това в реч в Лондон вчера управителят на Английската централна банка Марвин Кинг не даде признаци за предстоящо увеличаване на освония лихвен процент от комисията за монетарна политика към финансовата институция.

Кинг защити настоящата политика за запазване на изключително ниския лихвен процент, като добави, че инфлационният натиск най-вероятно ще отслабне без да е необходима намеса на централната банка.

„До момента ограничените нива на нарастване на средните приходи, каквито са и забележително – а някои биха казали и обезпокоително – ниските нива на увеличаване на парите осигуряваха силни сигнали, че инфлацията ще намалее до обичайните си показатели“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още