IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Йената ще завърши годината със силен спад

Намесата на Г-7 на валутните пазари и големият японски дълг ще обезценят успешно йената, коментират специалисти за Bloomberg

10:45 | 22.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Йената ще завърши годината със силен спад

Тежкото земетресение в японския град Кобе през 1995 г. предизвика 20-процентен скок в курса на йената през следващите три месеца. За да не се повтори това и след земетресението от 11 март, което е най-силното в историята на Япония, централните банки на страните от групата на Г-7 се обединиха, за да спрат поскъпването на японската валута, което носи рискове за възстановяването на икономиката на страната.

За тази цел японската централна банка наводни финансовата система с йени, след което валутни интервенции извършиха и останалите страни от Г-7, пише Bloomberg. Според оценки на анализатори Японската централна банка, Европейската централна банка и централната банка на Канада са извършили интервенции с цел намаляване курса на йената на стойност около 32,3 млрд. долара, предава Ройтерс.

Намесата им на валутните пазари спря поскъпването на йената, която скочи с 3,7% срещу долара за шестте дни след земетресението на 11 март. Валутни анализатори, интервюирани от Bloomberg, са на мнение, че йената ще завърши 2011 година с най-силния си спад за последните шест години.

Освен това търгуващите с валутни фючърси са намалили значително залозите си за по-нататъшно поскъпване на йената след валутната интервенция от 18 март. Три дни преди нея йената се повиши до рекордно високи нива срещу долара в периода след Втората световна война, отбелязвайки курс от 76,25 йени за долар.

В днешната валутна сесия йената поскъпва леко с 0,1% срещу щатския долар след трите поредни дни на силно понижение. Към 10:30 ч. българско време един долар се разменя срещу 81,03 йени.

Силното поскъпване на йената след земетресението на 11 март бе предизвикано от очаквания, че японските компании (най-вече застрахователните) и инвеститори ще изтеглят вложенията си в чужбина, за да се финансират щетите от земетресението, които се очаква да достигнат 10 трлн. йени (124 млрд. долара).

Това предизвика и бързата реакция на Японската централна банка, която инжектира йени във финансовата система. Според анализатори на Wells Fargo и Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ това, заедно с готовността на централните банки в Европа и Великобритания да повишат лихвените си проценти, ще понижи курса на йената през тази година.

Ситуацията през 1995 г. е била различна, защото централната банка на Германия и Федералният резерв намаляват лихвените си проценти. Лихвените проценти в САЩ са близо до нулата в сегашния момент, а президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише загатна за пореден път вчера, ще лихвените проценти в еврозоната ще се повишат заради ускоряването на инфлацията.

„Йената ще отслабва с течение на времето”, смята Ник Бененбрук, валутен стратег в Wells Fargo, който е давал вторите най-точни прогнози за йената спрямо еврото през шестте тримесечия до декември 2010 г. сред анализаторите, до които Bloomberg се допитва.

Той очаква допълнителни намеси на валутните пазари от големите централни банки, и най-вече от тази в Япония. Бененбрук прогнозира спад на курса на йената до 86 йени за долар през следващите 12 месеца, докато Лий Хардман, стратег в Bank of Tokyo, очаква йената да се обезцени до 89 йени за долар до края на годината.

Средните прогнози на анализаторите, интервюирани от Bloomberg, сочат, че йената ще падне до 88 йени за долар тази година, което се равнява на спад от 8% спрямо курса през 2010 г. Това ще бъде най-големият годишен спад за японската валута от 2005 г. насам.

За понижението в курса на йената може да помогне и по-слабия интерес на чуждите инвеститори към японските финансови активи на фона на увеличаващия се дълг на страната, който наближава „повратна точка”, според оценките на Moody’s.

Държавният дълг на Япония вероятно ще увеличи с 5,8% до 997,7 трлн. йени през фискалната година, започваща на 1 април, в сравнение с очакваните за тази година 943,1 трлн. йени, прогнозира японското правителство през януари.

Държавният дълг на страната може да достигне 210% от нейния БВП през 2012 г., което е най-високия процент в развития свят, в сравнение с около 101% в САЩ, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още