IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък спад на молбите за помощи за безработни в САЩ

В същото време производителността в неселскостопанския сектор е нараснала повече от очакваното

17:22 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Рязък спад на молбите за помощи за безработни в САЩ

Броят на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ рязко е намалял през миналата седмица, а производителността в неселскостопанския сектор през четвъртото тримесечие е била по-голяма от очакваното, предаде Ройтерс.

Молбите за помощи са намлели с 42 хил. на сезонно коригирана база до 415 хил., показаха данни на трудовото министерство на страната. Очакванията бяха броят им да възлезе на 420 хил. В петък ще бъде публикуван докладът на правителството за заетостта през януари, като прогнозите са, че през месеца са били създадени 145 хил. работни места спрямо 103 хил. през декември.

Анализатори посочват, че данните свидетелстват за възстановяване на пазара на труда, но не в достатъчна степен, за да прекрати Федералният резерв програмата си за подпомагане на икономиката.

Отделен доклад показа, че производителността е нараснала на годишна база с 2,6% през четвъртото тримесечие спрямо повишение с 2,4% през предходното тримесечие. Очакванията пък бяха за забавяне на растежа до 2%.

Данните за производителността обаче може да се окажат негативни за пазара на труда в перспектива, тъй като според анализатори показват, че работодателите успяват да „изстискат“ още продукция от служителите си, което ще ги накара да отложат наемането на нови служители.

Отработените часове през четвъртото тримесечие са се увеличили с 1,8% след 1,4% ръст за тримесечието юли-септември.

Разходите за единица труд, които Фед следи във връзка с евентуален инфлационен натиск, пък са намалели с 0,6%, след като през третото тримесечие паднаха с 0,1%. Очакванията на икономисти бяха показателят да нарасне с 0,3% през четвъртото тримесечие. За цялата 2010 показателят е отчел понижение с 1,5% след спад с 1,6% през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още