IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът с четвърти пореден спад

Зелените пари не успяха да задържат първоначалния си положителен импулс

11:51 | 04.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът с четвърти пореден спад

Фундаментален коментар

Въпреки че започна новата година с поскъпване спрямо еврото, щатският долар не успя да задържи първоначалния си положителен импулс и след няколко промени на посоката си на движение през деня в крайна сметка приключи четвърта поредна сесия със спад по отношение на единната валута.

Високата волатилност дойде на фона на все още ниската ликвидност поради факта, че водещи световни финансови центрове като Токио и Лондон бяха затворени в понеделник, затова е рано да се каже дали натискът върху зелените пари ще продължи и през следващите сесии.

Зад слабото търсене на долара и другите нискодоходни валути стоеше най-вече високият риск апетит на пазарните участници, който се прояви в отбелязването на най-високата стойност на индекса Dow Jones за последните над 2 години – непосредствено преди фалита на Lehman Brothers през септември 2008 година.

Отчасти за оптимизма на пазарните участници спомогнаха и някои добри макроикономически данни от двете страни на Атлантическия океан. ISM индексът за производствения сектор в САЩ отбеляза слаб ръст в последния месец на 2010 година, но положителните новини бяха свързани с някои от компонентите на индикатора. Новата продукция се е увеличила с 5,7 процентни пункта на месечна база, като в същото време ръст се наблюдава и при новите поръчки, нараснали с 4,3 пункта. Въпреки слабото понижение на компонента, отразяващ заетостта в производствения сектор, той също остава на нива, показващи възстановяването му, което на свой ред е добра предпоставка за петъчните данни за безработицата в САЩ.

До обявяването им обаче предстоят още няколко събития от календара, които имат потенциал да доведат до по-сериозни движения в кросовете на долара. Днес ще бъде оповестен протоколът от последната среща на Федералния резерв в средата на декември. Това, което може да предизвика интерес сред пазарните участници, е евентуалното споменаване на бъдещи мерки, които щатската централна банка възнамерява да предприеме по отношение на монетарната си политика. Само няколко седмици, след като Фед гласува допълнителни 600 млрд. долара под формата на стимули за икономиката, председателят му Бен Бернанке заяви, че може да са необходими още средства, които да ускорят възстановяването на икономическата активност.

Въпреки че подобни коментари не бяха официално обявени след края на последното заседания на централната банка, то днешният доклад ще покаже дали представителите на институцията действително са обсъждали подобни действия. Ако това се окаже вярно, то най-вероятно краткосрочният натиск върху долара ще продължи.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.3329; High – 1.3395; Low – 1.3250; Close – 1.3360

Важна съпротива с оглед на краткосрочното движение при евро/долар остава върхът при 1,3497, като при негов пробив ще наблюдаваме засилване на движението към 1,3785. За момента обаче вероятността за подновяване на низходящия тренд е все още по-голяма, а краткосрочните цели в посока надолу са 1,3250 и 200-дневната МА, проектирана текущо при 1,3084.

GBP/USD
Open – 1.5561; High – 1.5584; Low – 1.5432; Close – 1.5486 

След като срещна съпротива от низходящата тренд линия, дефинираща движението на паунд/долар от началото на ноември, кабелът възобнови този тренд, като близките подкрепи са разположени при 1,5432 и 1,5410, следвани от 1,5344. Пробив на последното ниво ще доведе до засилване на спада.

USD/JPY
Open – 81.36; High – 81.74; Low – 80.92; Close – 81.72 

Първа цел на започналата вчера корекция е дъното при 82,33, а при негов пробив ще наблюдаваме тест на 82,53 и 82,97. При подновяване на низходящия тренд най-близката силна подкрепа е разположена при 80,92, където се намират дневните дъна за последните 2 сесии. Преодоляването й ще отведе долар/йена към 80,20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още