IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: Избягвайте австралийския долар

Австралийският долар е надценен с 31%, показват данни на ОИСР

14:11 | 20.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Deutsche Bank: Избягвайте австралийския долар

През последните две години нямаше по-добро място за валутните инвеститори от страните, изнасящи суровини.

Поради засиления интерес валутите на тези икономики сега с най-малко 9,5% над реалната си стойност, претеглена на база относителната цена на стоките и услугите, разкриват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Bloomberg.

Обменните курсове на Австралия, Канада и Нова Зеландия са се повишили с най-малко 20% от началото на 2009 г., след като техните централни банки повишиха лихвените проценти, за да се справят с инфлацията, породена от повишаващите се цени на суровините, предназначени за износ.

Според проучване на Bloomberg, проведено сред икономисти и пазарни анализатори, никоя от валутите, обвързани със суровини, няма да се повиши през 2011 г. Дори търсенето на суровини е малко вероятно да се окаже достатъчно, за да задържи надценените им стойности, казва Кен Диксън, инвестиционен директор на Standard Life Investments.

„Валутите на страните-износителки на суровини са на екстремни нива“, казва Диксън. „Австралийският долар е надценен и ние не бихме препоръчали дълги позиции“.

Според данните от 29 прогнози, обобщени от Bloomberg, австралийският долар ще струва 98 американски цента в края на 2011 г. спрямо 98,85 цента днес. През следващата година, канадският и новозеландският долар вероятно ще останат около сегашните си нива – 1,01 канадски долара за 1 американски и 76 американски цента за 1 новозеландски долар.

Като най-голям износител на желязна руда, въглища и вълна Австралия беше наводнена от американски долари, което доведе до повишаване на цените. Това изстреля австралийския долар с 41% от края на 2008 г. и доведе до надценяването му с 31%, показват данни на ОИСР.

Канадският долар е надценен с 15%, докато валутата на Нова Зеландия - с 9,5%, разкриват данните.

Подобно сравнение предполага, че бразилският реал също е надценен, казва Джим О'Нийл, председател на Goldman Sachs Asset Management. „Приятели от Рио де Жанейро и Сао Пауло ме посещават в Лондон и твърдят, че Лондон е евтин. Бразилският реал е надценен“, допълва той.

Курсът на бразилския реал се е повишил с 33% от 2009 г. - най-силният ръст от 1993 г. - и с 1,8% през тази година, след като най-големият износител на кафе в света и вторият по големина износител на соя, спечели от повишаващите се цени на храните. На 17-ти декември цената на кафето достигна 13 – годишен връх до 2,267 долара за паунд. Цената на соята също достигна двугодишен връх през декември.

„Въпреки че австралийският долар има добри фундаменти, ние не препоръчваме да се купува, поради стойността на която е оценен в момента“, казва Билал Хафез, валутен директор на Deutsche Bank AG в Лондон. „Същото важи и за новозеландския долар“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още