IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се излиза от еврозоната?

Бариерите за напускане на еврозоната са високи, но все пак могат да бъдат прескочени, в случай че дадена страна реши да напусне валутния блок

08:19 | 07.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Как се излиза от еврозоната?

Членството в еврозоната е замислено като нещо вечно. Дълговата криза през тази година обаче показа, че европейският валутен съюз съвсем не е имунизиран от спекулативни атаки като тези, които разбиха през 1992-93 г. механизма на фиксирани обменни курсове, който предшестваше създаването на еврозоната, пише The Economist.

Урокът от тези събития е, че когато валутните пазари подкрепят много повече една валута, тогава и най-стоическата защита на фиксирания й курс с друга, по-слаба валута, може да бъде пречупена. Сегашната криза в еврозоната показа още нещо – при наличие на обща валута различията между икономиките на отделните страни намират израз в лихвените проценти по техните държавни облигации.

Състоянието на пазарите на държавни ценни книжа (ДЦК) през тази година показа, че има начини пазарните участници да направят разграничение между силните и слабите участници в еврозоната. След съгласувани продажби на техни държавни облигации Гърция и Ирландия се видяха принудени да търсят спешно заеми от други държави от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Сближаването на лихвените нива по държавните облигации в еврозоната, което започна с въвеждането на еврото преди 12 години, пое рязко в обратната посока. Идеята, че еврото може да изчезне, или че една или повече страни могат да се върнат към националните си валути, вече не е немислима. Това би било скъпо и може да предизвика огромни финансови сътресения както в напускащите страни, така и в тези, които останат във валутния блок. Бариерата за напускане обаче, макар и висока, не е непреодолима.

Идеята за разпада на валутната зона поражда поне три въпроса. Първо, защо една страна ще реши да напусне? Второ, как ще се управлява преминаването към новата валута? Трето, и може би най-важно, дали напусналите ще бъдат по-добре извън еврозоната, отколкото вътре в нея.

Вижте отговорите на тези въпроси в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
beinsa
преди 13 години
Бъркаш Еврозона с Европейски съюз.Оттам всичките ти съждения са грешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
rosybabe
преди 13 години
Ами как се излиза от СССР? По същия начин. Няма ЕС няма членство. Преди 6 месеца Гърция щеше да се справи без помощи от ЦБ пък в последствие и беше отпуснат спешен кредит че не може да си обслужва външния дълг без да говорим за бюджетния дефицит. Преди месец Ирландия също нямаше нужда от спасяване пък после се оказа че трябва да вземе един 85милярда за 3г.. В последно време започна да се говори кой ще е слеващия за спасяване. Успоредно с това тихомълком започна да се обсъжда пускането на облигации на ЕС за 500 милярда евро за да може да се посрещнат нуждите от още спасителни мерки. Май след някой месец и това ще стане факт. Какво ще стане когато една по една всички членки вземат заеми и трябва да се почне от начало? Или ЕС ще се разпадне преди това? Времето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още