IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът започна новата седмица с ръст

Това движение обаче съвпадна със започналата корекция при борсовите индекси в САЩ и обратната им корелация със зелените пари

11:58 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът започна новата седмица с ръст

Фундаментален коментар

След краткото прекъсване на възходящия си тренд в края на миналата седмица щатският долар започна новия 5-дневен период с поскъпване спрямо еврото и голяма част от останалите си конкуренти на валутния пазар, като по този начин увеличи позитивната си серия на пет от последните седем сесии.

Това движение обаче съвпадна със започналата корекция при борсовите индекси в САЩ и обратната им корелация със зелените пари и поне на този етап търсенето на долари може да се приеме като следствие от бягството от риск от страна на пазарните участници.

Това пренасочване на свободните капитали към по-сигурни активи се засили през последните няколко дни, когато се заговори за евентуалното отпускане на финансова помощ за Ирландия, но доколко тенденцията ще продължи, все още е рано да се каже. Самият факт, че дори по време на вчерашната сесия имаше валути, спрямо които доларът поевтиня, говори, че възходящият му импулс не е толкова силен и ако не бъде подкрепен фундаментално, е възможно да не продължи дълго.

Вчерашните макроикономически данни от САЩ бяха разнопосочни и не дадоха ясна представа за текущото състояние на американската икономика. Добрата новина дойде от продажбите на дребно за октомври, които отбелязаха силен ръст през месеца. За сметка на това обаче производственият индекс за региона на Ню Йорк регистрира по-голям от очакванията спад, който беше най-резкият за последната над една година. Именно тежката индустрия беше една от най-силно засегнатите от кризата сфери и състоянието й се следи с особен интерес от пазарните участници.

Ако вчерашните данни бъдат потвърдени и през следващите месеци, това може да се окаже негативно за риск апетита на инвеститорите.

Далеч по-светли изглеждат перспективите пред икономиката на Австралия, след като вчера две независими една от друга институции изказаха притеснения относно инфлацията в страната, което говори за покачване на потреблението. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие препоръча Австралийската централна банка да бъде бдителна по отношение на прекомерното увеличаване на ценовия натиск, като впоследствие вероятността за ускоряване на инфлацията беше потвърдена и от самата монетарна институция.

Тези коментари оставят открита възможността за скорошно вдигане на лихвите в страната, въпреки че и към момента цената на заемния ресурс в Австралия е най-високата измежду останалите развити икономики.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.3659; High – 1.3749; Low – 1.3562; Close – 1.3585

Спрямо текущите нива първата силна подкрепа е разположена при 1,3334, като преди това очакваме тест на вчерашното дъно при 1,3562. С оглед на възходящия тренд от началото на юни насам обаче все още неговото продължаване не е застрашено. Подновяването му ще прицели 1,3667 и 1,3749, следвани от 1,3776.

GBP/USD
Open – 1.6102; High – 1.6153; Low – 1.6041; Close – 1.6052 

Основна подкрепа с оглед на възходящия тренд през последните месеци е проектираната на графиката тренд линия при 1,5854, като преди това предстои тест на 1,5985 и 1,5950. Подновяването на възходящото движение има за цел 1,6123 и зоната около 1,6180, която се очертава като силна съпротива на по-ниските времеви рамки. Едва след нейното преодоляване ще наблюдаваме засилване на импулса към 1,6297.

USD/JPY
Open – 82.36; High – 83.25; Low – 82.30; Close – 83.07 

След като за пореден ден долар/йена остана над низходящата тренд линия, предстои да наблюдаваме тест на 83,98, а критично ниво с оглед на продължаването на движението от последните няколко месеца е 85,92. При корекция на последната възходяща вълна ще последва тест на горепосочената тренд линия с текущата й проекция при 82,05, а по-надолу подкрепа имаме при 81,65.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още