IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Еврото ще претърпи още един спад до края на годината

Еврото ще завърши 2010 г. на ниво от 1,25 долара, според прогнозите на анализатори

14:09 | 13.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Еврото ще претърпи още един спад до края на годината

Еврото ще продължава да губи позиции срещу долара до края на годината заради подновените притеснения за платежоспособността на Гърция, Португалия и Ирландия, пише Bloomberg.

Според анализатори единната европейска валута ще претърпи още един спад до края на годината, като за това свидетелстват и увеличените залози против еврото на хедж фондове и други големи спекуланти на валутните пазари. Те са стигнали най-високите си нива за последните близо две години през миналата седмица, съгласно данните на Комисията по търговия със стокови фючърси в САЩ (CFTC).

Те показват, че броят на късите позиции в евро, които залагат на неговото поевтиняване, е бил с около 24 хил. по-голям от този на дългите позиции. Само допреди месец тази разлика бе в размер на едва около 4 хил.

Междувременно цената на застраховките за фалит на Гърция и Испания стигна близо до най-високите си нива за последните три месеца, а лихвените нива по португалските и ирландски държавни ценни книжа (ДЦК) се повишиха до рекордни нива спрямо тези на германските държавни облигации със същия падеж.

Валутните анализатори на австралийската компания TD Securities, които, по изчисления на Bloomberg, са давали най-точните прогнози през последните шест тримесечия, смятат, че еврото ще се понижи срещу долара през последното тримесечие. Същата позиция заемат и валутните стратези на Bank of America.

Еврото ще завърши 2010 г. на ниво от 1,25 долара и ще поевтинее до 1,22 долара през 2011 г., според консенсусните прогнози на анализатори.

Еврото отбеляза най-ниското си ниво срещу долара за последните четири години на 7 юни, но след това започна да расте благодарение на подобрените изгледи пред европейската икономика. Ралито му обаче започна да губи инерция, след като кредитният рейтинг на Португалия бе понижен от Moody's на 13 юли. На 24 август Standard & Poor’s намали рейтинга на Ирландия.

Суаповете за защита от фалит също подсказват за подновени притеснения за икономиката на страните от еврозоната. Тези на Гърция, Ирландия, Португалия и Испания взети заедно се повишиха до средно 461 базисни пункта през миналата седмица, което е близо до рекордното ниво от 499 базисни пункта, което бе отбелязано на 24 юни.

Според някои анализатори еврото ще продължи да се обезценява през 2011 заради намалените разходи на правителствата за стимулиране на икономиката, което може да доведе до икономически застой. От друга страна Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде затруднена в провеждането на монетарната си политика от икономическите различия в рамките на еврозоната.

Според Morgan Stanley обаче еврото ще поскъпне до 1,36 долара до края на годината и ще отстъпи до 1,24 долара през четвъртото тримесечие на следващата година.

Еврото и доларът се представят по-лошо от йената, която е поскъпнала с 13,9% през тази година на база на претеглените с корелацията индекси на Bloomberg. Те показват още, че еврото е поевтиняло с 10,2%, докато доларът е поскъпнал с 1,8 на сто от началото на годината.

Към 13:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2808 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
lio58
преди 13 години
Amerikanskite banki trupat pe4albi ot igrata s walutite. Колкото са по зле толкова повече играят валутите за да си компенсират загубите от ипотечната криза. Затова в САЩ основно на печалба е банковия сектор. Ако Финансовите групировки на САЩ превеждат печалбите си от останалия свят в Америка долара нараства, щом престанат той се срива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
karabache
преди 13 години
*** ти световната мафия.Това си е игра между САЩ и Европа,а патиме ние бедните.Тия мръсни Американски евреи за милиарди ще съсипят света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още