IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайско предизвикателство за южноафриканския ранд

Южноафриканската валута е поскъпнала с 40% в реално изражение през последната година и половина заради големия износ на суровини към Азия

11:27 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китайско предизвикателство за южноафриканския ранд

Южноафриканският ранд е поскъпнал силно през последната година и половина въпреки съмнителните икономически показатели на Република Южна Африка и яростните протести на служителите в публичния сектор, продиктувани от недоволството заради заплащането там.

Силното представяне на южноафриканската валута всъщност се дължи на покупките на южноафрикански суровини от Китай и другите развиващите се азиатски икономики, пише Wall Street Journal.

Поскъпването му обаче разтревожи правителството на президента Джейкъб Зума, тъй като може да навреди на износа. През този месец стана ясно, че в страната могат да се въведат данъци върху входящите финансови потоци като мярка за понижаване на курса на местната валута.

Подобна стъпка обаче е рискована, защото може да увеличи силно разходите на страната за привличане на заеми от международните финансови пазари.

Дори и правителството да рискува, Китай ще си остане основният фактор зад силата на ранда и вероятно оттам ще дойде причината за неговия спад в бъдеще, защото азиатската страна е най-големият търговски партньор и основен купувач на металите и износа на Южна Африка.

Засега китайската икономика поддържа високите си темпове на растеж и по този начин непряко помага и на южноафриканската икономика, подсилвайки ранда. Но в случай че Китай намали рязко темповете си на икономически растеж, тогава и южноафриканската валута може да пострада.

Рандът стана символ на вълненията на глобалните финансови пазари през последните две години. Той се понижи заедно с валутите на развиващите се страни през 2008 г. заради финансовата криза след фалита на Lehman Brothers, която доведе до отлив от по-рискови активи.

Оттогава насам обаче рандът се превърна в една от най-бързо поскъпващите валути в света. Той е поскъпнал с около 40% в реално изражение през последната година и половина, съгласно данните на Morgan Stanley. Това го прави втората най-добре представяща се валута след бразилския реал.

Поскъпването на една валута обаче прави износа на местните компании по-скъп на външните пазари, а това затруднява растежа на икономиката и постигането на поставените от правителството икономически цели.

Ето защо правителството на африканската страна обмисля да въведе контрол над капиталовите потоци и данъци върху входящите финансови потоци като мярка за овладяване на растежа на валутата. Бразилия предприе подобни стъпки миналата година, но те по никакъв начин не се отразиха на курса на бразилския реал в дългосрочен план.

Силата на ранда е в контраст с упорито високата безработица в страната и стачките в публичния сектор заради заплащането, което, ако бъде повишено, може да усили инфлацията в страната, която и без това се очаква да надмине 5% до края на тази година.

Докато Китай обаче внася големи количества южноафрикански суровини, за покупката на които са нужни рандове, може да се очаква, че рандът ще има солидна подкрепа през следващите няколко години. През тази година Китай е внесъл над 10% от металите, които Република Южна Африка изнася като цяло.

На първо място по внос на метали обаче е Южна Корея, която купува близо 24% от металите, които се изнасят от южноафриканската страна.

Ето защо според анализатори стачките в страната или въвеждането на ограничения върху капиталовите потоци не са това, от което тези, които залагат на ранда трябва да се тревожат, а евентуално охлаждане на темповете на растеж на развиващите се азиатски икономики.

Годишната инфлация в Република Южна Африка се забави до 3,7% през юли, а основният лихвен процент се намира на рекордно ниското си ниво от 6,5 на сто. Брутният вътрешен продукт на страната се увеличи с 3,2% на приравнена към годишна основа база през второто тримесечие в сравнение с ръст от 4,6% през първите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още