IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японските инвеститори залагат на чуждестранни облигации

През миналата седмица японските инвеститори са вложили в чуждестранни облигации общо 25 млрд. долара - най-мащабното придобиване от 2001 г.

11:17 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Японските инвеститори залагат на чуждестранни облигации

Японските инвеститори купуват чуждестранни облигации в рекордни количества, след като силната йена, ниската доходност на лихвите у дома и натрупаният кеш насърчават търсенето на по-висока възвръщаемост навън, пише Financial Times.

През миналата седмица институционалните инвеститори са вложили в чуждестранни облигации общо 25 млрд. долара - най-мащабното придобиване от 2001 г., откогато се води статистика, сочат данни на министерството на финансите.

Според анализатори и брокери повечето инвестиции са насочени към американски ДЦК или други стабилни доларови пазари като Канада и Австралия. Японски инвеститори, като например банките, са традиционни клиенти за гарантирани с ипотеки американски ценни книжа. Този път придобиването е било толкова интензивно, че японските инвеститори са били нетни купувачи на чуждестранни ДЦК за 14 поредни седмици към 14-ти август, придобивайки общо 169 млрд. долара.

Тези солидни парични потоци, насочени навън, не успяха да помогнат за ограничаване на повишаването на йената и тя все още се търгува близо до рекордните за последните 15 години нива от 84,72 йени за долар. Интересът към йената е главно в резултат от търсенето на инвестиционна сигурност, тъй като йената се приема за инвестиционно убежище.

Някои инвеститори дори не продават йени, за да финансират сделките си, а вместо това при купуване на американски ДЦК взимат краткосрочни заеми в долари от пазарите в САЩ, с което правят сделките валутно неутрални.

Фактът, че спредът между краткосрочните американски пазари и 10-годишните щатски ДЦК остава доста по-широк от неговия еквивалент в Япония, също прави американския дългов пазар по-привлекателен.

Японските власти са все по-загрижени за силата на йената и посочват, че прекомерното й повишаване застрашава стабилността на финансовите пазари и икономическия растеж. Въпреки че представители на японското финансово министерство се опитаха вербално да се намесят на пазара, съществуват множество причини, включително съпротивата от останалите страни от Г7, които затрудняват директното изкупуване на американски долари от финансовото министерство, като начин за понижаване на курса на йената.

В резултат очакванията на пазарите са Bank of Japan да предприеме по-нататъшни стъпки за монетарно облекчаване. За тази идея се заговори още по-открито с понижаването на Nikkei под психологическата граница от 9000 пункта, след публикуването на разочароващи данни разкриващи, че японската икономика няма почти никакъв ръст през второто тримесечие на 2010 г.

Според публикуван наскоро доклад японската банка вероятно ще разшири мерките, приети миналия декември, за финансиране на банките с евтини тримесечни заеми.

„Допълнителното монетарно облекчаване вероятно ще отслаби йената, но само маргинално“, казва Масафуми Яамамото, анализатор на Barclays Capital. Пазарът очаква подобни мерки, тъй като „те са най-практичните стъпки, които Bank of Japan може да предприеме, без да променя мисленето си“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още