IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитната дилема на ЕЦБ

Най-трудната и неразрешена задача на финансовата институция остава възстановянето на ликвидността в икономиката

08:58 | 05.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитната дилема на ЕЦБ

Икономиката на еврозоната успя да се съвземе от тежките сътресения, предизвикани от гръцката дългова криза. Европейската централна банка (ЕЦБ) обаче все още не е намерила решение на най-големия финансов проблем на еврозоната, а именно - как да накара ликвидността, която предоставя на банките, да потече свободно в икономиката под формата на кредити за бизнеса и потребителите, пише АФП.

Според икономисти справянето с този проблем си остава загадка за ЕЦБ и ще накара ръководството й да остави основния лихвен процент в еврозоната без промяна на ниво от 1% днес. Той се понижи до тази рекордно ниска стойност през май 2009 г. Лихвеното решение на ЕЦБ ще стане ясно в 14:45 ч. българско време, а малко след това е 15:30 ч. нейният президент Жан-Клод Трише ще даде пресконференция .

Ниските лихвени проценти в еврозоната все още не дават желания резултат, защото паричното предлагане и кредитирането остават на много ниски нива. Притесненията около заплануваните от правителствата на редица европейски страни съкращения в държавните разходи допълнително натежават върху склонността на банките да отпускат заеми, защото рисковете от неизплащане се увеличават в по-трудни времена.

Затягането на фискалната политика на европейските правителства кара анализаторите да очакват, че основната лихва в еврозоната няма да се вдигне през тази година, стига инфлацията да не се увеличи рязко. В края на миналата седмица предварителните данни на Евростат показаха, че годишната инфлация в еврозоната през юли се е ускорила до 1,7% в сравнение с ръст на потребителските цени от 1,4% през юни.

Междувременно проучване на ЕЦБ показа, че затягането на фискалната политика на правителствата кара търговските банки в еврозоната да бъдат предпазливи в кредитирането. Кредитирането има решаващо значение за икономическото развитие и, въпреки че европейските банки преминаха успешно стрес тестовете и са в добро финансово състояние, те все още не са склонни да предоставят заеми.

ЕЦБ все още отпуска заеми на банките от еврозоната при лихва от 1%, но търсенето се е понижило значително, което предвещава по-слабо кредитиране. В началото на тази седмица стана ясно, че 124 банки от еврозоната са взели близо 158 млрд. евро едноседмични заеми от ЕЦБ, което е по-слабо представяне спрямо предишните седмици, когато средно 150 банки са заемали около 200 млрд. евро.

Изкупуването на държавни ценни книжа (ДЦК) от ЕЦБ също е намаляло до 81 млн. евро през изминалата седмица в сравнение с 26,5 млрд. евро в началото на програмата през първите седмици на май. Това, от една страна, се дължи на по-доброто състояние на пазарите на ДЦК през последните месеци, но и на нежеланието на банките да си набавят от ЕЦБ свеж паричен ресурс, който да отпускат като заеми.

Малко преди ЕЦБ, в 14:00 ч. българско време, ще излезе и лихвеното решение на Английската централна банка. Според анализатори лихвеният процент във Великобритания ще остане на ниво от 0,5%, въпреки че през последните четири месеца инфлацията в страната се намира над заложения от правителството лимит от 3%.

Курсът на еврото срещу долара остава почти без промяна днес, като към 7:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3151 долара, докато британската лира се търгува срещу 1,5877 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още