IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват еврото да продължи да отслабва, а лихвите да са в застой до 2011 г.

В края на 2010 еврото ще се обезцени с около 20% от своя връх в началото на годината, прогнозират от Ernst & Young

13:34 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват еврото да продължи да отслабва, а лихвите да са в застой до 2011 г.

Еврото ще падне до 1,05 долара в края на тази година, преди да обърне тренда с признаците на растеж в еврозоната, се прогнозира в нов доклад на Ernst & Young.

Ефективно, срещу кошницата от валути, отразяващи търговската структура на еврозоната, това означава, че еврото ще се обезцени с около 20% от своя връх в началото на годината.

„Продължаващите опасения за фискалната стабилност на някои от страните в еврозоната, както и нежеланието им да обърнат внимание на предизвикалите ги проблеми, се отразяват много тежко върху еврото. Общата валута сега е под 1,20 долара – а това е най-ниската й стойност от ранната 2006 г. и почти 20% по-ниско от стойността в началото на 2010”, посочват иконимистите.

Като се вземат предвид прогнозите за слаб икономически ръст и отсъствието на инфлационен натиск, е доклада си от Ernst & Young изказват мнение, че ЕЦБ ще задържи същите лихвени нива както сега до средата на 2011 г.

Безработицата и покупателната способност

Несигурността от икономическата ситуация в Европа ще демотивира компаниите при наемането на нови работници. Няма да се забележи намаляване нивата на безработица в еврозоната до 2012 г. и дори с малкото подобрение до 9,4% през 2014 г., това ще бъде с 2 процентни пункта по-лошо от 2007. Броят на безработните ще продължава да расте, като върховите стойности вероятно ще са около 16,8 млн. души през първата половина на следващата година, докато сега те са под 16 млн. души.

Заедно с орязването на множество социални придобивки и/или данъчно-насърчителни мерки в много от страните, комбинацията от фактори предполага мъчително-бавен ръст на приходите. В резултат частното потребление се очаква да бъде предимно „плоско” през тази година, на нивата на кризата от 2009 г.

Дори през 2011 г. ръстът на потреблението по-скоро се очаква да е под 1%, съвсем бавно растейки до 1,8%.

Какво следва?

Според анализаторите еврозоната се нуждае от колосални реформи, с помощта на които да преодолее съществуващите огромни дисбаланси и структурни слабости. Нещо повече, настоящата криза на правителствените дългове разкри фундаментални пропуски в институциите от еврозоната, за „поправянето” на които е необходима координация на политиките за постигане на по-устойчив паричен съюз.

„Възстановяването на устойчивото състояние на публичните финанси е очевидна необходимост, но текущият тренд за много бързо намаляване на дефицитите, дори в страни, които нямат проблеми да финансират тези дефицити и да рефинансират своя дълг, рискува да стане контра-продуктивен. По-точно, страните които могат да си позволят да намаляват плавно своя дефицит, трябва да го направят постепенно, за да помогнат на растежа в еврозоната като цяло, и особено на южната й част“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още