IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският долар с ръст преди срещата на местната централна банка

Канадският долар беше една от най-добре представилите се валути в началото на новата седмица

11:50 | 01.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Канадският долар с ръст преди срещата на местната централна банка

Фундаментален коментар

Канадският долар беше една от най-добре представилите се валути в началото на новата седмица, като поскъпна спрямо всички свои основни конкуренти. Валутата беше подкрепена от по-добрите от очакванията данни за брутния вътрешен продукт на страната за първото тримесечие на годината. Показателят нарасна повече от очакванията, отчитайки ръст с 6,1 процента на годишна база – най-силният темп на покачване за последните над 10 години.

През последните месеци канадският долар поскъпна значително спрямо повечето си конкурентни валути, сред които и щатския му съименник. След като страната се справи по-добре от прогнозираното с кризата от 2007 – 2008 година, трейдърите насочиха голяма част от свободните си капитали именно към местната валута в очакване, че Канадската централна банка отново ще започне цикъл на затягане на монетарната си политика.

Първата стъпка от тази нова фаза в развитието на водените от институцията действия може да стане факт още днес, когато се очаква, че централната банка ще вдигне основната си лихва с 25 базисни пункта до 0,5%. Ако това действително стане факт, подобно решение от страна на монетарната институция ще бъде едва второто измежду останалите водещи централни банки, като на този етап единствено Австралийската централна банка води с няколко поредни увеличения в цената на заемния ресурс.

Освен срещата на Канадската централна банка календарът за днес е изпълнен с редица други интересни данни, свързани с водещите икономики. Това на свой ред създава предпоставки за значително по-волатилна сесия в сравнение с началото на настоящата седмица, когато фондовите пазари в САЩ и Великобритания бяха затворени заради официални празници в двете държави.

Освен това с интерес ще бъдат следени и евентуални новини около кризата в някои европейски държави, особено след като вчера двама от президентите на клоновете Федералния резерв в САЩ заявиха, че по-продължително забавяне на икономическата активност в еврозоната може да стопира временно решението на щатската централна банка да увеличи основната си лихва.

Технически коментар

EUR/USD
Open – 1.2267; High – 1.2334; Low – 1.2254; Close – 1.2305

През последните няколко сесии евро/долар се намира в неутрална позиция, затова трябва да изчакаме пробив в една от двете посоки на движение, за да имаме повече яснота за начина, по който ще продължи търговията в краткосрочен план. От една страна е възможно оформянето на двойно дъно, но за целта е необходимо преодоляване и затваряне над 1,2671. Преди това съпротива представлява 1,2334. От друга страна завръщане под 1,2142 би сложило край на корекцията и би оставило като следваща по-сериозна цел 1,1825. Имайки предвид силния низходящ тренд от началото на миналия декември насам, този сценарий е по-вероятен. 

GBP/USD

Open – 1.4444; High – 1.4597; Low – 1.4361; Close – 1.4537

Първа съпротива в посока нагоре е 1,4546, а при по-силно движение и пробив на 1,4610 ще наблюдаваме засилване на възходящия импулс към 1,4719. При спад и пробив на 1,4361 ще последва допълнително задълбочаване на низходящото движение с цели при 1,4328 и 1,4256. 

USD/JPY
Open – 90.78; High – 91.60; Low – 90.77; Close – 91.25 

Въпреки че затвори над 200-дневната МА, долар/йена все още се намира под възходящата тренд линия, която дефинираше движението на двойката от края на ноември насам. Текущата проекция на тази линия се намира при 91,30, а докато долар/йена се намира под нея, вероятността за продължаване на спада е по-голяма. Първата краткосрочна подкрепа е разположена при 90,59, като неин пробив ще отведе двойката към 89,80. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още