IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се върне ли прогресивният данък, за да се напълни бюджетът?

Попитахме бизнеса и анализатори уместно ли е връщането на прогресивния подоходен данък като антикризисна мярка

14:09 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Да се върне ли прогресивният данък, за да се напълни бюджетът?

Огласеният през последните дни предварителен вариант на антикризисни мерки, който предизвика в голямата си част недоумение и недоволство сред обществото и чието авторство Министерството на финансите официално отрече, накара някои икономисти и синдикати да предложат свои мерки за „напълване“ на държавния бюджет.

Преди два дни повечето от запитаните от Investor.bg икономически анализатори изказаха становище, че вероятно така представеният предварителен вариант на антикризисни мерки в действителност няма да бъде въведен в голямата си част.

Днес в публичното пространство беше огласена от бившия директор на Националния осигурителен институт (НОИ) доц. Йордан Христосков и идеята да се върне прилагането на прогресивния подоходен данък, т.е. доходите над определена сума да се облагат с данък, по-висок от 10% (какъвто сега е „плоският“ данък, с който се облагат всички). Предложението е например да има ставка от 20%, като така постъпленията в бюджета ще се увеличат с около 500 млн. лева. В подкрепа на идеята се обяви и представител на ръководството на КНСБ с уговорката, че са възможни различни варианти за прилагането й, вкл. въвеждането на необлагаем минимум.

„Смятам, че въвеждането на „плоския“ данък е постижение на българската данъчна система и той не трябва да се отменя, тъй като създава стимули за привличане на преки чуждестранни инвестиции и за развитие на бизнеса като цяло.“ Това коментира по темата за Investor.bg ръководителят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски. Практиката сочи, че при по-ниска данъчна ставка има по-висока събираемост на съответния данък, допълни той.

Същевременно от ЦИР смятат, че трябва да се направи всичко възможно страната да приключи годината с бюджетен дефицит по-малък от 3%, каквото е едно от изискванията за присъединяване към еврозоната.

Прохаски изказа мнение, че ако не се сбъднат прогнозите на Министерството на финансите за увеличение на приходите към средата на годината, то държавният бюджет за 2010 г. трябва да се актуализира официално в посока надолу през юни. Според анализатора още отсега трябва да се дебатира по този неблагоприятен вариант, за да може по-успешно да се реагира към средата на годината, ако се наложи.

А междувременно трябва да се ограничат административните разходи на държавата, допълни Прохаски.

Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч“ също обоснова становището си за запазване на „плоския“ данък с неговата висока събираемост. По думите му по-висококвалифицираните хора, които се предполага, че са и с по-високи доходи, ще допринесат основно за излизане на страната ни от кризата и затова не трябва именно на тях да се вдига данъкът.

Освен това хората с високи доходи имат и по-голяма покупателна способност, което ще стимулира потреблението на стоки в страната, допълни Богданов.

Въвеждането на прогресивен подоходен данък не е мярка, която може да допринесе за растеж на икономиката, каза за Investor.bg и председателят на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев. По думите му тази мярка дори може да доведе до нарастване на дела на „сивата“ икономика.

Според Данев голяма част от недостига на средства в НОИ и НЗОК се дължат на факта, че „държавата е некоректен платец към тях“. „БСК одобрява мярката държавните служители да си плащат осигуровките, което всъщност е наше предложение, но е против понижението на осигурителните ставки“, заяви още Данев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още