IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дяловете в 3-те електроразпределителя да се предложат на БФБ в холдинг

Едва ли мажоритарните собственици ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН ще се съгласят да направят публични дружествата си, смята блогърът Хосе

10:54 | 19.03.10 г.
Дяловете в 3-те електроразпределителя да се предложат на БФБ в холдинг

Знаят ли в икономическото министерство какво ще се приватизира чрез БФБ? В поредната си комуникация с финансовия министър Симеон Дянков, блогърът Хосе заявява, че държавата не може да принуди ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН да станат публични компании, затова ще е много добре, ако трите държавни пакета от по 33% се обединят в една компания, която впоследствие да се превърне в публична и на БФБ - София да се листнат 100% от нейния капитал.

В края на ноември 2009 г. Симеон Дянков писа на Хосе, че ще има среща с ръководството на БФБ-София и „предполагам, че ще има подобрения след това“.

Ето и текста на новото съобщение на Хосе до финасновия министър Симеон Дянков, изпратено чрез Facebook и публикувано в блогa на Хосе.

"Здравейте министър Дянков!

От послената ни кореспонденция по темата "БФБ - София" има реално раздвижване по въпроса. Имаме нов и амбициозен съвет на директорите, представиха добра програма, ЦД също извади статегия за развитие, наскоро с министър Трайков обявихте и намеренията за пускане на БФБ на дялове в 55 държавни предприятия. Имам една идея по този въпрос:

Понеже знам, че с притежаваните 33% от капитала на енергоразпределителните компании държавата не може да ги принуди да станат публични такива, мисля, че ще е много добре, ако трите пакета се прехвърлят в една консолидационна (или някаъв подобен вид холдингова) компания, която впоследствие да се превърне в публична и на БФБ - София да се листнат 100% от нейния капитал.

Това ще е една наистина интересна, атрактивна и високоликвидна позиция на нашия капиталов пазар, която ще привлича както с добрия фундамент (трите големи миноритарни дялове в стабилни ютилити компании), така и с това, че ще е единствената компания със 100% фри флот на БФБ. Нещо невиждано досега у нас, нещо от културата на развитите американски капиталови пазари и с потенциал да спомогне много както за развитието и подобряване ликвидността на БФБ - София, така и чрез приватизацията му да донесе значителни приходи за хазната, в този тежък за страната ни момент.

Считам, че така профилирани консолидации ще са много по-добра идея. Може би от останалите пакети също могат да се направят подобни групирания.

Предполагам идеята ми не е перфектна, но е някаква основа за размисъл и дискусия. Нещо много по-добро, отколкото тези акции да минат като непублични през борсата и да си заминат все едно нищо не е било."

Преди дни Дянков каза, че на фондовата борса ще бъдат предложени миноритарни дялове на държавата в общо 55 дружества. Конкретно упоменати от него бяха: електроразпределителните дружества, завод „Арсенал“ и Свободна зона Пловдив.

За коментари и повече информация за блога на Хосе

Още по темата: 

Знаят ли в икономическото министерство какво ще се приватизира чрез БФБ? 

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още