IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Ръст на бюджетните разходи ще ни тласне по пътя на Гърция

Притеснение според експертите поражда спирането на реформите в пенсионната система, здравеопазването и администрацията

14:35 | 14.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономисти: Ръст на бюджетните разходи ще ни тласне по пътя на Гърция

От началото на годината бюджетът е натрупал значителен дефицит, но въпреки това постоянно валят искания за още по-голямо разпускане на бюджета и увеличаване на разходите. Ако тези искания бъдат изпълнени, България бързо ще последва примера на Гърция и ще затъне във втора, много по-дълбока криза, точно когато останалите европейски страни се възстановяват.

Това смятат икономистите от групата Macro Watch, инициатива на Институт “Отворено общество”. Групата прави периодични анализи на икономическата ситуация и рисковете в страната, като в мартенския Macro Watch участват: Георги Ангелов – старши икономист в Институт „Отворено общество”, Лъчезар Богданов – управляващ съдружник, Industry Watch, Георги Ганев – програмен директор, Център за либерални стратегии, Димитър Чобанов – преподавател в УНСС, Георги Прохаски – председател, Център за икономическо развитие.

Притеснение според тях поражда и спирането на реформите в ключови сектори като пенсионната система, здравеопазването и администрацията. „При това не просто реформите се спират, а се върви към допълнително увеличение на тези и без това високи и тежащи на бюджета разходи.”

„Въпреки твърденията, че бюджетът за 2010 е рестриктивен, това на практика е най-големият държавен бюджет в историята, по-голям от предкризисните бюджети през 2007 и 2008. В частния сектор на икономиката оборотите са паднали значително докато държавният сектор продължава да харчи все повече”, казват експертите.

Те подчертават, че държавният сектор не поема своя дял от приспособяването към кризата, цялото приспособяване се поема от бизнеса и работещите в частния сектор.

В тази посока е и предложението да се увеличат здравните вноски с 2 процентни пункта, което ще натовари бизнеса и работещите, за да се компенсира неефективността на здравеопазването. Увеличаването на облагането на труда би имало негативен ефект върху икономиката и би натоварило още повече пазара на труда, водейки до още по-висока и продължителна безработица. Масовата практика в други страни е в кризата да не се вдига облагането на труда, а дори да се намалява, за да се стимулира създаването на работни места.

Според икономистите България трябва да намали държавните разходи и да избягва дефицити, за да не попадне в негативна спирала като Гърция. Необходимо е по техните думи да се продължат реформите в публичния сектор, включително пенсионна система, здравеопазване, администрация.

Подобряването на бизнес средата също се сочи като належаща мярка, за да се привлекат повече инвестиции.

Допълнителни усилия трябва да се положат и за бързо влизане в чакалнята за еврозоната - ERM II, казват още икономическите анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още