IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изпревари ли ни Естония за влизане в еврозоната?

Първото място за най-добра фискална политика е ветровито, а явно нашите политици не са готови да полагат много усилия за постигане на трудни цели

09:03 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Г. Ангелов. Снимка: Личен архив
Г. Ангелов. Снимка: Личен архив

Нашата гордост - че имаме най-добра фискална политика в ЕС - може и да не се реализира, тъй като естонците не са склонни да са на второ място и извършиха чудеса от храброст, за да ни го отнемат. Първото място е ветровито, а явно нашите политици не са готови да полагат много усилия за постигане на трудни цели.

Вчера Естония обяви предварителни данни за бюджетния дефицит по европейската методология - и той е 1,7% от БВП за 2009. С този по-добър от очакванията резултат Естония вероятно ще влезе през парадния вход на еврозоната.

Как е в България? Нашето правителство има около 0,8% дефицит на касова основа за 2009. Към него трябва да прибавим около 0,9% от БВП забавени плащания по договори (които са 600 млн. лв. според МФ). Вероятно и още малко заради други забавени плащания (НЗОК), както и заради еднократни приходи в бюджет 2009, които не се признават. И отиваме към 2% дефицит за 2009 година.

Естонците не бива да се подценяват. Въпреки изключително тежката рецесия те се мобилизираха и отрязаха над 9% от БВП от бюджетния дефицит – това е много повече от гърците и без никакви хленчове и външен натиск. С което изпълниха критериите за еврозоната и дадоха ход на мощно икономическо възстановяване.

През последното тримесечие на 2009 Естония има най-висок икономически растеж на тримесечна база в целия ЕС. Ануализираният икономически растеж на Естония през четвъртото тримесечие на 2009 е 10,4% - спрямо 0,4% средно в ЕС. Борсата в Естония също отбелязва рекордно увеличение от началото на 2010 година заради все по-големите шансове Естония да се присъедини към eврозоната и нарастващия оптимизъм.

Финансовият министър на Естония обаче не е изцяло доволен. Той припомня, че дори малкият дефицит е вреден и е задължително Естония бързо да се върне към балансиран бюджет и излишъци. С което дава ясна линия на поведение и ясна политическа визия за дългосрочна стабилност. Неслучайно, и пазарните измерители на риска за Естония намаляват най-много през последните месеци, независимо от проблемите на Гърция.

А в България синдикатите и други подобни популисти обясняват как с по-голям дефицит ще се измъкнем по-лесно от кризата. И правителството явно се вслушва в тях, обявявайки разхлабване на бюджетната дисциплина през 2010. Проблемът е, че като вървим назад, трудно ще изпреварим естонците, които тичат напред с пълни сили.

Надеждата ни е да се закачим за Естония и, докато те влизат в eврозоната, ние да влезем в чакалнята на eврозоната, ERMII.

Анализът е изготвен за Investor.bg от Георги Ангелов - старши икономист в Институт „Отворено общество“. Ангелов е основател на блога за икономика Ikonomika.org.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още