IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече три акции на БФБ са с по-висока доходност от депозитите

Инвестицията в носещите дивидент акции обаче трябва да бъде много добре премерена, защото спрямо депозитите акциите имат много по-ниска ликвидност и носят възможност от загуба на „главницата“

09:31 | 11.02.10 г.
Вече три акции на БФБ са с по-висока доходност от депозитите

Вече три емисии акции на БФБ-София са с по-висока доходност от тази по депозитите, която през ноември среднопретеглено по всички депозити на населението е 6,49%, показва проучване на Investor.bg.

С по-висока доходност от депозитите са привилегированите акции на Химимпорт АД (текуща дивидентна доходност от 7,1% при кумулативен дивидент от 19,98 ст. на акция/годишно и текуща цена от 2,80 лв.).

Привилегированите книжа на Химимпорт са издадени през 2009 г. и ще бъде изплащан дивидент в продължение на седем години до 2016 г., разбира се, с уговорката, ако дружеството не фалира. През 2016 г. привилегированите акции ще бъдат конвертирани в обикновени, като по желание на акционера това може да бъде направено и по-рано само за неговите привилегировани акции.

Привилегированите акции на Енемона са с кумулативен дивидент от 0,992 лв. на акция годишно. Те са в процес на издаване, като емисията е успешна с вече записаните 1,5 млн. акции или 25% от общо предложените акции, а процедурата продължава до 17 февруари 2010 г. Дивидентът ще бъде изплащан 7 години (ако дружеството не фалира) и през 2017 г. привилегированите акции ще бъдат конвертирани в обикновени.

Привилегированите акции на София Комерс Заложни къщи носят годишен дивидент от 0,75 лв. при текуща цена на акция от 4 лв. това прави дивидентна доходност от 18,75%. Книжата са издадени през 2006 г., като са първите привилегировани акции в България. Те са с 10-годишен живот, като дивидентът ще бъде изплащан до 2016 г. (ако дружеството не фалира) и тогава ще бъдат конвертирани в обикновени акции.

Тъй като само при привилегированите акции на Химимпорт, Енемона и София Комерс Заложни къщи дивидентът е гарантиран, дори когато дружествата не отчитат печалба, само тях включваме в списъка с по-доходните акции от депозитите. Има още дружества, които дават дивидент, като за 2008 г. са разпределени 494 млн. лв., което формира обща дивидентна доходност от 4,5% за дружествата на БФБ-София. Цифрата обаче е изкривена от големия дивидент на БТК, ФНИ България, Булгартабак и Дружба стъкларски заводи.

Обикновените акции на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ например са с 10,8% годишна дивидентна доходност за 2009 г., или по 4,2 ст./акция. За 2008 г. ФНИ България АДСИЦ разпредели над 50% дивидент, или по 0,47922 лв./акция, но благодарение на еднократен ефект от продажба на недвижим имоти. Акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) са задължени да разпределят 90% от печалбата си като дивидент.

Например през 2009 г. Булгартабак холдинг АД разпредели 9,09 лв. дивидент, от които 3,66 лв. за 2008 г. и 5,43 лв. за предишни години, което прави 50% от текущата цена на акция (която не се е променила значително през последната година), но дивидентът може да се приеме за еднократен, защото печалбата за 2008 г. беше формирана от продажбата на дъщерните дружества в Стара Загора и Пловдив. Дивидентът за предишни период (за сметка на резервите) пък бе поради мерките за попълване на бюджет 2009 г., предприети от Симеон Дянков, и беше извънреден.

Инвестицията в носещите дивидент акции обаче трябва да бъде много добре премерена, защото спрямо депозитите акциите имат много по-ниска ликвидност и носят възможност от загуба на „главницата“. Като компенсация обаче привилегированите акции на Химимпорт, Енемона и София Комерс Заложни Къщи носят възможността за капитала печалба, защото са конвертируеми в обикновени, а обикновените акции биха могли да поскъпнат.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Енемона - права за привилегировани акции(E4A1)

Химимпорт АД - привилегировани акции - падежирали през юни 2016 г.(6C4P)

Енемона АД(E4A)

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още